EU bör stärka sin yttre gräns för att bereda sig på att hantera nästa flyktingvåg utan medverkan från Erdogans cyniska regim, skriver Diana Zadius (C).
EU bör stärka sin yttre gräns för att bereda sig på att hantera nästa flyktingvåg utan medverkan från Erdogans cyniska regim, skriver Diana Zadius (C). Bild: AP

Stå upp för kurderna och bojkotta Turkiet

Det är hög tid att Europa gör det rätta och inför sanktioner mot den turkiska regimen, oavsett vilka hot Erdogan kommer med, skriver Diana Zadius (C).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Det är inte rimligt att vi förlitar oss på Erdogans regim genom flyktingavtalet med EU. Nu måste EU stärka sin yttre gräns för att bereda sig på att hantera nästa flyktingvåg utan att förlita sig på Erdogans islamistiska regim.

Det största hotet mot mänskliga rättigheter och anständighet i vår tid har varit militant salafism, där IS var den starkaste manifestationen av denna vidriga ideologi.

Stöttade IS

Den kurdiska minoriteten i Syrien utsattes både för våld och etnisk rensning av IS, och var också den enda enade, demokratiska och sekulära kraften som bjöd effektivt motstånd på marken. Kurderna, ett folk utan stat som varit utsatt för förtryck och diskriminering, utkämpade ett krig för mänskligheten mot barbariet.

ANNONS

Turkiet köpte olja av IS, och gav IS-krigare från Europa fri lejd att ansluta sig till den svarta fanan. IS utförde även terrordåd på europeisk mark, i Nice och Paris.

I dag pågår en etnisk rensning som Erdogan öppet och fräckt annonserat

Turkiet har länge agerat på ett sätt som inte anstår en civiliserad stat i det 21:a århundradet, genom lagar som kringskär yttrandefriheten, och genom ockupation av delar av EU-medlemslandet Cypern. I dag pågår en etnisk rensning som Erdogan öppet och fräckt annonserat.

En cynisk regim

EU har genom avtalet med Turkiet fått andrum, som använts till att bygga upp den yttre gränsen. EU:s säkerhetspolitik kan inte förlita sig på regimens välvilja och därför bör EU stärka sin yttre gräns för att bereda sig på att hantera nästa flyktingvåg utan medverkan från Erdogans cyniska regim.

EU bör införa sanktioner mot Turkiet, totalt exportstopp av vapen, och EU-medborgare bör bojkotta Turkiet som resmål

En regim som, efter att ha ställt sig upp som en allierad i Syrienfrågan och mot jihadismen, nu förstör landet och låter IS-förbrytare löpa fritt, med alla efterföljande konsekvenser det kan få för Syrien, kurderna och Europa.

EU bör införa sanktioner mot Turkiet, totalt exportstopp av vapen, och EU-medborgare bör bojkotta Turkiet som resmål. Detta är inte en fråga om kurderna, utan en fråga för hela mänskligheten.

Diana Zadius (C), juridikstuderande och kommunfullmäktigeledamot

ANNONS