För vissa människor kan onlinespel vara en distraktion från den verkliga världen - ett tillfälligt avbrott från en monoton vardag men även en chans att tjäna pengar – ett sista hopp helt enkelt, och vi har gång på gång sett hur gränslös spelbranschen kan vara, där pengar verkar betyda mer än spelarnas välbefinnande, skriver debattören.
För vissa människor kan onlinespel vara en distraktion från den verkliga världen - ett tillfälligt avbrott från en monoton vardag men även en chans att tjäna pengar – ett sista hopp helt enkelt, och vi har gång på gång sett hur gränslös spelbranschen kan vara, där pengar verkar betyda mer än spelarnas välbefinnande, skriver debattören. Bild: Janerik Henriksson/TT

Spelbolagen måste agera mer ansvarsfullt i denna svåra tid

När folk är hemma under en längre period, kanske har de förlorat jobbet och oroar sig för ekonomin finns det risk att det blir för mycket spelande. Och spelbolagen utnyttjar givetvis detta med aggressiv marknadsföring. Det måste de sluta med, skriver Patrik Wincent, terapeut.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

På grund av coronapandemin spelas knappt några fotbolls- och ishockeymatcher vilket leder till ett minskat utbud på idrottsspel. Men, bara för att fotbollssäsongen och diverse events har upphört betyder inte det att marknadsföringen hos spelbolagen har stannats upp. Spelföretagen har snabbt insett fördelarna med karantänen och använder det till sin egen fördel.

För spelbolagen är krisen en enorm möjlighet att öka sina vinstmarginaler. Vi ser tydliga tecken på spelandet ökat i andra länder och att konsumenter lockas till nätkasinon i allt större grad.

För vissa människor kan onlinespel vara en distraktion från den verkliga världen - ett tillfälligt avbrott från en monoton vardag men även en chans att tjäna pengar – ett sista hopp helt enkelt, och vi har gång på gång sett hur gränslös spelbranschen kan vara, där pengar verkar betyda mer än spelarnas välbefinnande.

ANNONS

Många sitter hemma just nu i karantän och känner ekonomisk oro på grund av krisen. Det är precis då risken är störst att man hamnar i ett problematiskt spelande.

Just nu befinner vi oss i desperata tider och en spelare kommer att ta till sig desperata metoder för att försöka lösa ekonomiska svårigheter. Vi kommer börja se allt fler före detta spelmissbrukare som har tillfrisknat tyvärr falla tillbaka i gamla mönster och börja spela igen, men även nya spelare, som hoppas̊ att vinna pengar för att fixa sina ekonomiska problem.

Den senaste veckan har vi blivit nedringda av desperata människor som har tagit återfall, börjat spela bort en massa pengar igen och känner sig maktlösa för att de upplever att det är svårare att få stöd kring sin spelproblematik.

Eftersom det idag saknas en lagstiftning i den här frågan uppmanar jag spelbolagen att själva agera mer ansvarsfullt. Förslag på åtgärder är att: införa dagliga utgiftsgränser, begränsa spelarens möjligheter, bromsa spelens hastighet och agera mer proaktivt och därmed förhindra problematiska spelbeteenden.

Jag har försökt ha en dialog med vissa människor inom branschen men jag upplever att det inte finns någon förståelse eller vilja att förändra rörande dessa frågor.

Isoleringen kommer att uppmuntra många till ett spelberoende. Vi måste skydda de som är sårbara. Jag håller med vår socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi när han uppmanar Svenska spel, ATG och alla andra aktörer att omedelbart vidta åtgärder. Vi behöver vara proaktiva – innan det spårar ut helt.

ANNONS

Patrik Wincent, terapeut och expert inom spelberoende

ANNONS