Sossarna måste släppa myten om ”lyx-rot”

De människor som Socialdemokraterna anklagar för att använda rotavdraget till lyxrenoveringar är i själva verket barnfamiljer där den ena föräldern är polis och den andra arbetar inom vården, skriver David Josefsson (M).

ANNONS
|

När den moderatledda regeringen tillträdde kom vi inte till ett dukat bord. Sverige präglades av otrygghet och gängskjutningar, ett volatilt elpris som ständigt slog nya prisrekord samt stigande räntor och ökande livsmedelspriser som gröpt hål i hushållens plånböcker.

Det ekonomiska läget har lett till att byggtakten nästintill stannat av och hushållens planerade investeringar har satts på vänt. Därför genomför den moderatledda regeringen åtgärder för att underlätta för hushållen och stärka byggbranschen i en svår ekonomisk tid. Det handlar om allt ifrån att se över amorteringskravet till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Samtidigt behövs kortsiktiga åtgärder för att öka bostadsbyggandet.

Slagit hål på

Regeringens förslag om tillfälligt höjt rotavdrag från dagens 50 000 kronor till 75 000 kronor har fått Socialdemokraterna att reagera kraftigt och kalla det för ”lyx-rot”. Vänstern hävdar att reformen endast skulle gynna rika – en myt som riksdagens utredningstjänst slagit hål på.

ANNONS

Utredningen visar att en klar majoritet av människor som använder rotavdraget är medel- och låginkomsttagare, 53 procent respektive 14 procent, medan höginkomsttagare utgjorde 32 procent. Tvärtemot vad Socialdemokraterna påstår.

Det är värt att fundera över vilka människor det är som vänstern ondgör sig över. De människor som Socialdemokraterna anklagar för att använda rotavdraget till lyxrenoveringar är i själva verket barnfamiljer där den ena föräldern är polis och den andra arbetar inom vården. Ett höjt rotavdrag, som också separeras från rutavdraget, innebär för ett hushåll med två arbetande personer ett möjligt avdrag om sammanlagt 150 000 kronor. Det kan vara skillnaden som gör att en familj som behöver lägga om taket eller tilläggsisolera för att spara energi nu får råd att göra det. Vänstern behöver släppa greppet om gamla föreställningar och se vanliga människors vardag så som den faktiskt är.

Den moderatledda regeringen stöttar hushållen i en tuff ekonomisk tid och skapar samtidigt förutsättningar för att hålla sysselsättningsgraden inom byggsektorn uppe

Genom reform efter reform går regeringen till botten med de strukturella problemen på bostadsmarknaden. Det är mer än vad Socialdemokraterna gjorde under högkonjunkturen. Det största socialdemokratiska tillskottet till bostadspolitiken handlade, förutom om ett investeringsstöd som gödde prisutvecklingen och gladde fastighetsutvecklarna på börsen, om reformen om bygglovsfrihet för altaner.

Den moderatledda regeringen stöttar hushållen i en tuff ekonomisk tid och skapar samtidigt förutsättningar för att hålla sysselsättningsgraden inom byggsektorn uppe. Ett utökat rotavdrag är en åtgärd som branschen har efterfrågat för att just öka sysselsättningen. Det är en reform som gör skillnad för vanliga människor med vanliga inkomster. Det är dags för Socialdemokraterna att släppa myten om ”lyx-rot”.

ANNONS

David Josefsson (M), riksdagsledamot från Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS