Varje gång en skolkoncern sparar in på lärare eller elevhälsa leder det till höjda samhällskostnader längre fram i form av en sämre utbildad befolkning och ökad psykisk ohälsa, skriver debattören.
Varje gång en skolkoncern sparar in på lärare eller elevhälsa leder det till höjda samhällskostnader längre fram i form av en sämre utbildad befolkning och ökad psykisk ohälsa, skriver debattören. Bild: JESSICA GOW / TT

Som aktieägare skäms jag över Academedia

Nyligen släppte Academedia sin kvartalsrapport. ”Ökad vinst för Academedia - 3 procent högre lönsamhet per barn” var budskapet. Detta mitt under brinnande inflationskris där fler och fler lärare sägs upp i kommunerna. Som aktieägare av skolkoncernen skäms jag och kräver att bolaget får sina prioriteringar i ordning, skriver Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter och ägare av en Academedia-aktie.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Om ett bolag på riktigt vill ses som en seriös och ansvarstagande aktör måste det också ta ansvar för hela sektorn. För varje år som går gör den vinstdrivande friskolesektorn det svårare och svårare för sig själva.

Varje gång en skolkoncern sparar in på lärare eller elevhälsa leder det till höjda samhällskostnader längre fram i form av en sämre utbildad befolkning och ökad psykisk ohälsa. Varje gång en lärare pressas att dela ut glädjebetyg leder det till en urholkning av det svenska utbildningssystemet och lägre tillit i samhället. Varje gång en skolkoncern etablerar sig i en kommun där det redan finns tillräckligt många skolplatser, dränerar det kommunernas ekonomi och gör det i längden dyrare för skattebetalarna.

ANNONS

Men Liberalerna, som styr utbildningsdepartementet, valde att sänka skatten för Sveriges höginkomsttagare med 10 miljarder i stället

Långsiktigt blir vi alla fattigare i marknadsskolans Sverige. Det måste Academedias ledning inse och ta ansvar. Men samtidigt måste man vara ärlig och påtala att allt inte är börsbolagens fel.

Under lördagen demonstrerade tusentals lärare utanför stadshuset i Stockholm mot nedskärningar i skolan. Sveriges kommuner och regioner behövde 34 miljarder för att upprätthålla nuvarande kvalitet i välfärden. Sverigedemokraterna och regeringen gav sex miljarder.

Sveriges lärare beräknar att det saknas 12 miljarder till endast skolan. Dessa pengar fanns tillgängliga i statskassan. Men Liberalerna, som styr utbildningsdepartementet, valde att sänka skatten för Sveriges höginkomsttagare med 10 miljarder i stället.

Dragit ner på platser

Vem som helst som följer svensk politik inser att Sverigedemokraterna och regeringen inte prioriterar utbildning. Utöver det stålbad som grundutbildningen nu går igenom har de dragit ner på platser i yrkeshögskolan samt folkhögskolan.

Sverige har i dag brist på arbetskraft i många sektorer. Näringslivet skriker efter folk. Då funkar det inte att inte satsa på utbildning. Här borde Academedia leda vägen och se över sina 2 miljarder i balanserad vinst.

Som ägare av Academedia uppmanar jag därför mina aktieägarkamrater, VD Markus Strömberg och storägare Rune Andersson, att våga ta ansvar, att våga vara hjältar. Investera de 2 miljarderna, som just nu bara ligger och skvalpar i årsredovisningen, i det offentliga. På så sätt kan i alla fall några barns framtid räddas från färre lärare och en sämre utbildning.

ANNONS

Tillsammans kan staten och kapitalet ta ansvar för vårt land.

Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter och ägare av en Academedia-aktie

ANNONS