Att Uppdrag granskning inte ställde några kritiska frågor om denna form av skadlig arbetsmetod visar på att samhället är på väg i fel riktning, vad gäller att ta hedersvåldsutsatta barn och ungas perspektiv vid utformandet av stöd- och skyddsinsatser, skriver debattörerna.
Att Uppdrag granskning inte ställde några kritiska frågor om denna form av skadlig arbetsmetod visar på att samhället är på väg i fel riktning, vad gäller att ta hedersvåldsutsatta barn och ungas perspektiv vid utformandet av stöd- och skyddsinsatser, skriver debattörerna. Bild: Foto: Fredrik Persson

Socialtjänstens metod vidmakthåller föräldrars hedersförtryck av barnen

”Hemma först”-metoden som framställs som en framgångsfaktor av Uppdrag granskning är i själva verket att spela hedersförtryckande föräldrar rätt i händerna och ett svek mot barnen, skriver Sara Mohammad och Karin Gyllander, Gapf.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

I veckan släppte Uppdrag granskning en reportageserie ”Dom tar våra barn” som bland annat avslöjar att fler imamer och företrädare för moskéer uppmanar föräldrar att inte berätta sanningen i kontakt med socialtjänsten.

Åt UG:s räkning ringer en arabisktalande kvinna upp 19 moskéer, varav 16 svarade, och uppger en fiktiv historia om att hon slagit sitt barn och nu behöver hjälp för hur hon ska hantera socialtjänsten som fått in en orosanmälan. 11 av 16 företrädare för moskéerna avråder kvinnan från att tala sanning för socialtjänsten eftersom det kan leda till att socialtjänsten tar hennes barn.

UG:s reportage visar att imamerna ännu en gång talar med kluven tunga, då imamernas offentliga avståndstagande mot LVU-kampanjen i själva verket var ett spel för galleriet.

ANNONS

Inte förvånade

GAPF är inte förvånade över denna dubbelmoral, det har flera andra granskningar visat, inte minst UG:s reportageserie ”Sexköp i Allahs namn” som sändes i maj 2022.

Däremot är GAPF starkt kritiska mot att granskningen inte problematiserade Mölnlycke socialtjänsts metod ”hemma först” som uppvisas som en framgångsfaktor.

Metoden innebär att socialtjänsten utgår från att barnet är tryggast i sitt eget hem. Detta trots att det handlar om ett barn som uppger till socialtjänsten att hen inte vågar att gå hem och som inte vill vara ensam med föräldrarna. För att ”hjälpa” barnet kartlägger socialtjänsten barnets nätverk, såsom släktingar och bekanta, tillsammans med barnets föräldrar – det vill säga förövarna som barnet är rädd för. Föräldrarna uppger sedan en släkting som kan flytta hem till familjen för att ”trygga” situationen. Och vips så har socialtjänsten trollat fram en ”lösning” som ”skyddar” barnet och minskar socialtjänstens oro.

Givet att vi inte har all information om ärendet, så kan denna arbetsmetod inte ses som något annat än att springa hedersförtryckande föräldrars ärenden. För inte nog med att förädlarna själva utgör fara för barnet, så kan till och med en släkting som föräldrarna själv valt ut, numera med metoden ”hemma först” hålla sina vaknade ögon på barnet.

ANNONS

Om socialtjänsten bedömer att ett barn riskerar att fara illa är det deras uppgift att ta reda på vilken hjälp barnet behöver

Detta är ett stort misslyckande för alla de barn som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck av sina egna familjer. Att Uppdrag granskning inte ställde några kritiska frågor om denna form av skadlig arbetsmetod visar på att samhället är på väg i fel riktning, vad gäller att ta hedersvåldsutsatta barn och ungas perspektiv vid utformandet av stöd- och skyddsinsatser.

Slutligen vill GAPF återigen trycka på att samhället har ett ansvar att se till att barn och unga får en trygg uppväxt och det skydd och stöd de behöver. Det är syftet med LVU. Om socialtjänsten bedömer att ett barn riskerar att fara illa är det deras uppgift att ta reda på vilken hjälp barnet behöver. Allt hedersrelaterat våld och förtyck mot barn ska bekämpas till varje pris.

Sara Mohammad, verksamhetschef vid riksorganisationen GAPF

Karin Gyllander, verksamhetsutvecklare vid riksorganisationen GAPF

ANNONS