Redan innan utredningen startat, har den med rätta fått kritik från flera håll. Sverige behöver inte fler dyra bostäder, utan prispressade hyror som göra att vanliga människor med vanliga löner har råd att flytta in i en nyproducerad hyresrätt, skriver debattören.
Redan innan utredningen startat, har den med rätta fått kritik från flera håll. Sverige behöver inte fler dyra bostäder, utan prispressade hyror som göra att vanliga människor med vanliga löner har råd att flytta in i en nyproducerad hyresrätt, skriver debattören. Bild: Meli Petersson Ellafi/Göteborgs-Posten

Socialdemokraternas svek om marknadshyrorna är magstarkt

Mitt under brinnande kris väljer regeringen att tillsätta en utredning som ska leda till marknadshyror i nyproduktion av hyresrätter. Det är lätt att misstänka att tidpunkten är vald så att utredningen ska få minsta möjliga uppmärksamhet, skriver Ronny Bengtsson, Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Socialdemokraterna gjorde ett stort nummer av att Moderaterna ville införa marknadshyror under valrörelsen och lovade motsatsen till det de själva nu sjösätter. Vi förstår att det här är resultatet av en illa prioriterad eller rent av en förlorad förhandling med Centerpartiet och Liberalerna. Det kostar nämligen mycket mer än det smakar.

Att man måste ge och ta i en förhandling, det är vi inom hyresgäströrelsen plågsamt medvetna om men det är en provocerande viktig fråga man valt att förhandla bort i och med denna reform.

Stora konsekvenser för hyresgäster

Det var ju nämligen så att valrörelsen inte bara handlade om marknadshyror från Socialdemokratins sida. Hela inramningen var ”Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas”. Något som man nu försöker göra, att avveckla den svenska modellen, med stora konsekvenser för landets hyresgäster. Det är inte vilket löftesbrott som helst.

ANNONS

Bortförklaringarna handlar om att det endast gäller nyproduktion. Men självklart gör inte det saken bättre, bara mer utdragen. I takt med att hyresbeståndet byts ut till nyproducerade lägenheter handlar det bara om hur många år det tar innan den svenska modellen på hyresmarknaden är helt avvecklad.

Redan innan utredningen startat, har den med rätta fått kritik från flera håll. Sverige behöver inte fler dyra bostäder, utan prispressade hyror som göra att vanliga människor med vanliga löner har råd att flytta in i en nyproducerad hyresrätt.

Skrota idén med marknadshyror

Hyresgästföreningens kritik riktar sig främst till regeringen. Och vi är inte ensamma. De socialdemokratiska kommuntopparna i Sveriges två största städer har offentligt kritiserat förslaget. Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta, riktar också skarp kritik mot förslaget. Röster hörs från både höger och vänster om att skrota idén med marknadshyror.

Vi riktar självklart även kritik mot Centerpartiet och Liberalerna som är drivande i frågan trots att det inte finns något stöd ens bland deras egna väljare, eller bland befolkningen i stort. Så vilka är det egentligen som ska vinna på att marknadshyror införs?

Regeringen måste nu tänka om. Och för Socialdemokraternas del, hedra den slogan ni byggde er valrörelse på. Den svenska modellen är i det här fallet viktigare än makten.

ANNONS

Ronny Bengtsson, ordförande Hyresgästföreningen Västra Sverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS