EU ska inte ägna sig åt att lagstifta i centrala välfärdsfrågor. Men det är just det som är resultatet av det sociala toppmötet i Göteborg som Stefan Löfven (S) stod värd för, skriver Christofer Fjellner (M) och Karin Enström (M).
EU ska inte ägna sig åt att lagstifta i centrala välfärdsfrågor. Men det är just det som är resultatet av det sociala toppmötet i Göteborg som Stefan Löfven (S) stod värd för, skriver Christofer Fjellner (M) och Karin Enström (M).

Socialdemokraterna vill ha kakan och äta den

Om det är något som präglar socialdemokraternas EU-politik är det de dubbla budskapen. I synnerhet i frågor som hänger samman med EU:s sociala pelare, skriver Christofer Fjellner (M) och Karin Enström (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Slutreplik

EU:s sociala pelare, 17/11 & 23/11

Olle Ludvigsson (S) ska ha heder av att han som den förste socialdemokraten i Europaparlamentet faktiskt bemödar sig att svara. Oftast undviker Socialdemokraterna debatten helt, i bästa fall lämpar de över ansvaret på sina vänner i LO. Däremot avslöjar svaret att Socialdemokraterna fortfarande inte förstår situationens allvar. De pekar finger åt oss moderater. Men egentligen borde de ägna sig år att gemensamt över blockgränserna och tillsammans med arbetsmarknadens parter försöka rädda den svenska modellen.

Moderaterna anser att EU är den främsta arenan för att hitta gemensamma svar på frågor vi inte kan lösa på egen hand. EU ska vara relevant och bidra till att lösa problem som svenska medborgare med rätta förväntar sig att EU ska hantera. Så skapas ett mervärde för Sverige. Det handlar om att stärka den inre marknaden och förhandla fler och bättre frihandelsavtal, bidra till att lösa migrationsfrågan, stärka EU:s yttre gräns och att fortsätta att leda arbetet inom miljö- och klimatpolitiken. Men att prioritera i EU innebär också att prioritera bort.

ANNONS

Lagstiftning som motiveras med hjälp av den sociala pelaren genomförs på löpande band. Detta vet såklart Socialdemokraterna och LO om.

EU ska inte ägna sig åt att lagstifta i centrala välfärdsfrågor. Men det är just det som är resultatet av det sociala toppmötet i Göteborg som Stefan Löfven (S) stod värd för. Lagstiftning som motiveras med hjälp av den sociala pelaren genomförs på löpande band. Detta vet såklart Socialdemokraterna och LO om. De skriver att arbetsvillkorsdirektivet riskerar att påverka den svenska modellen med våra lagar och kollektivavtal.

Dubbla budskap typiskt för S

Men om det är något som präglar socialdemokraternas EU-politik är det de dubbla budskapen. I synnerhet på det här området. På samma gång som de beskriver farorna och gör ett stort nummer att de står upp för den svenska modellen förmår de inte ens att rösta emot lagstiftningen, varken i det ansvariga utskottet eller i plenum.

Det finns inget mellanläge, där vi på samma gång har en lagstiftning som till sin natur strider emot principerna i den svenska modellen och behålla den svenska modellen.

Socialdemokraterna och LO vill ha kakan och äta den. För så snart de ställer sig bakom krav på EU-nivå att lagstifta i frågor som arbetsmarknadens parter bestämmer över, eller i socialpolitiska frågor som den om föräldraledighet, kompromissar de bort det svenska självbestämmandet. Det finns inget mellanläge, där vi på samma gång har en lagstiftning som till sin natur strider emot principerna i den svenska modellen och behålla den svenska modellen.

Tiden är knapp och därför är det beklagligt att socialdemokraterna inte kan erkänna situationens allvar och tillsammans med oss moderater försöka rädda den svenska modellen som vi känner den i dag. Väljarna förtjänar mer!

ANNONS

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker

Karin Enström (M)

Gruppledare i EU-nämnden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS