Snus är inte cigaretter – kräver egen lagstiftning

Som värst skickar staten signalen att det inte spelar någon roll om du röker eller snusar, allt är ändå lika farligt. I det land som har EU:s lägsta förekomst av rökrelaterade skador kan detta bli ett historiskt misstag, skriver Patrik Hildingsson, Swedish Match.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

E-cigaretter och snus, 21/11

Agneta Alderstig sprider felaktigheter om Swedish Match för att styra opinionen. Av omsorg om våra tusen medarbetare som tillverkar världens mest högkvalitativa snus i Göteborg och Kungälv och av skyldighet gentemot den miljon svenskar som snusar är detta vårt svar.

Snus regleras sedan 1971 av livsmedelslagen. 2016 skärptes gränsvärden för oönskade ämnen ytterligare, i enlighet med WHO:s rekommendationer. Inget annat land har så hårda regler.

Oönskade ämnen finns i naturens kretslopp, i alla odlade grödor. I alltför hög dos kan dessa vara skadliga. Därför finns det tillåtna värden för vad snus får innehålla, som för alla livsmedel. Detta bör värnas. Detta är konsumentomsorg.

ANNONS

Alderstig nämner inte att det är fritt fram för alla EU-länder att exportera oreglerat snus till Sverige, det är bara vi som inte får exportera till dem.

EU har inga kvalitetsregler. I dag utgörs cirka fem procent av snuset i Sverige av utländska produkter. Möjligen är det därför som Livsmedelsverket nu utsträcker kvalitetskraven till att även omfatta utländska tillverkare. Sverige får inte bli en europeisk avstjälpningsplats för uselt snus.

Alderstig nämner inte att Sverige med råge har lägst andel rökare i EU. För många har snus ersatt cigaretten.

Gynnar folkhälsan

Att snus gynnar folkhälsan sa Socialstyrelsen redan 2005. Men för att lyckas bryta rökvanan måste alternativet vara tilltalande. Smaksatt snus är klart vanligast bland före detta rökare, vilket möjligen även förklarar varför nikotinläkemedel allt oftare är kraftigt smaksatt.

Swedish Match sålde all cigarettverksamhet för snart 20 år sedan. Något vi inte ångrar en sekund. Vi stödjer fullt ut all lagstiftning som garanterar snusare den säkraste och bästa produkt som är möjlig att framställa.

Snus är inte cigaretter, och ska inte lagstiftas lika. Som bäst blir förbud mot att visa snus i butik bara dyrt för handeln, krångligare för konsumenten och omöjliggör sund konkurrens.

Som värst skickar staten signalen att det inte spelar någon roll om du röker eller snusar, allt är ändå lika farligt. I det land som har EU:s lägsta förekomst av rökrelaterade skador kan detta bli ett historiskt misstag.

ANNONS

Patrik Hildingsson

kommunikationsdirektör, Swedish Match

ANNONS