För många göteborgare är det en del av stadens själ och det är en definitiv del av det som gör Göteborg till just Göteborg. Parken ger dessutom intäkter till staden och det göteborgska näringslivet i form av att turister och semesterfirare spenderar pengar i staden, skriver debattörerna.
För många göteborgare är det en del av stadens själ och det är en definitiv del av det som gör Göteborg till just Göteborg. Parken ger dessutom intäkter till staden och det göteborgska näringslivet i form av att turister och semesterfirare spenderar pengar i staden, skriver debattörerna. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Smaklöst att använda branden som argument för att sälja Liseberg

Återigen kommer liberaler med förslag om att sälja Liseberg och denna gång har de som argument att det skulle täcka upp för deras regerings misslyckade politik, skriver Hilda Andersson och Dan Oraham, SSU.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

5/3 Sälj Liseberg och lägg pengarna på välfärden

Liseberg är en av de främsta nöjesparkerna i Europa, inte minst för att parken är till för hela befolkningen med dansbanor, ett kaninland för de allra minsta och samtidigt creddiga åkattraktioner. Att nöjesparken ägs av Göteborgs stad är en av Lisebergs största styrkor eftersom det kräver att man har hela befolkningen i åtanke och gör plats för att alla samhällsgrupper ska kunna nyttja ytan gemensamt.

För många göteborgare är det en del av stadens själ och det är en definitiv del av det som gör Göteborg till just Göteborg. Parken ger dessutom intäkter till staden och det göteborgska näringslivet i form av att turister och semesterfirare spenderar pengar i staden. Över en miljon personer besöker Liseberg bara under sommarperioden. Att hävda att den turistnäringen skadar staden är minst sagt tvivelaktigt - för att inte nämna de tusentals unga som får sitt första extrajobb eller sommarjobb via Liseberg.

ANNONS

Rikta vårt stöd

Att på något sätt använda Oceana-branden och den kostnad som det medför som ett argument för en försäljning av Liseberg är smaklöst och tragiskt. Vi vill i stället påpeka det fruktansvärda i det som hänt och rikta vårt stöd till Liseberg i att bygga upp vattenlandet igen så att vi kan få ännu fler glada barn i Göteborg och ökad turism till vår stad.

De tre förslag som Luf kommer med borde de vända sig till sin regering med. När statsbudgeten presenterades i december 2023 ingick det ingen höjning av ersättningen till ukrainska flyktingar. Först efter svidande kritik så ändrade sig regeringen och driver nu på för att den ska höjas.

Även kostnadskrisen är en fråga som SD-regeringen hade kunnat göra något åt. I stället för att aktivt arbeta med att få matjättarna att sänka sina priser eller införa skatt på de övervinster som skett hos bankerna, ger regeringen skattesänkningar som ger mest till de rikaste och skär ner på resurserna till den gemensamma välfärden. Den välfärdskris vi lever i nu när skolor landet runt går back är en konsekvens av regeringens politik, samma regering som Luf år 2022 kampanjade fram.

I stället för att aktivt arbeta med att få matjättarna att sänka sina priser eller införa skatt på de övervinster som skett hos bankerna, ger regeringen skattesänkningar som ger mest till de rikaste och skär ner på resurserna till den gemensamma välfärden

Vi ska aldrig hamna i ett läge där högerpolitiker i Stockholm tvingar oss sälja av Liseberg för att de minskat resurserna till skolan.

ANNONS

En av ungdomsförbundens främsta roller är att pressa på sina moderpartier för reformer. Vi uppmanar Luf att vända sig till de egna ministrarna i regeringen och pressa på dem för mer resurser till välfärden, höjd ersättning till ukrainska flyktingar och att de mer aktivt och slagkraftigt måste jobba mot den kostnadskris som vanliga hushåll möter. Vi misstänker att regeringen kanske inte vill genomföra allt detta men vi hoppas i alla fall att det får unga högeraktivister vars lösning är en försäljning av Liseberg att tänka om.

Hilda Andersson, ordförande SSU Göteborg

Dan Oraham, styrelseledamot SSU Göteborg & styrelseledamot Liseberg AB

ANNONS