Smakförbud ett hot mot folkhälsan

Att vilja förbjuda smaker för vuxna med hänvisning till att det är barnen som ska skyddas är ett välkänt spår. Men om det verkligen är omyndigas användning som är problemet, blir det inte löst genom att försvåra för vuxna, skriver Patrik Strömer.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

21/9 Förbjud smaksatta e-cigaretter för att skydda ungas hälsa

Sverige är enda landet i EU som har snus. Sverige har också lägst andel rökare och överlägset lägst risk i befolkningen att drabbas av rökrelaterade sjukdomar som lungcancer och KOL. Av någon anledning undviker förbudsdebattörerna Lundbäck, Adermark och Hedman att nämna detta i sin debattartikel.

Inte heller nämns Norge, där snus också är tillåtet, eller Storbritannien där rökningen minskat kraftigt det senaste decenniet. I Storbritannien har sjukvårdsorganisationen NHS, det brittiska folkhälsoinstitutet, läkarsällskapet och motsvarigheten till Cancerfonden varit tydliga med att luta sig mot vetenskapen och därmed dragit den korrekta slutsatsen att det är bättre att sluta röka med hjälp av vejpning än att inte sluta röka alls. Det är fascinerande att se ett lands utveckling av detta slag och samtidigt betrakta diskussionen i Sverige. Kanske har det svenska snuset varit så framgångsrikt i att minska rökningen, att vi inte förmår se resultatet?

ANNONS

Mer komplext

Att vilja förbjuda smaker för vuxna med hänvisning till att det är barnen som ska skyddas är ett välkänt spår. Men om det verkligen är omyndigas användning som är problemet, blir det inte löst genom att försvåra för vuxna. Frågan om smaker är både enklare och mer komplex än vad förbudsivrarna antyder.

Lagstiftningen bör även fortsättningsvis vara baserad på vetenskap och inte på subjektivt godtycke. Att snus är klassificerat som livsmedel i Sverige innebär att det finns en lång tradition av smaksättning sedan sekler, som numera ingår i samma legala ramverk som andra livsmedel. Vilka smaktillsatser och aromer som är godkända i livsmedel baseras på bedömningar av EFSA, den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten. Även för mineralvatten, chilisåser och potatischips är det vanligt med smaker och alla faller under samma livsmedelslagstiftning. Enkelt och lättfattligt.

I och med att produkter som innehåller nikotin är lagreglerade och punktbeskattade i Sverige och har en tydlig åldersgräns för försäljning, borde frågan om politiskt beslutat smakförbud vara utagerad

Frågan om smak och sensorik är komplex i det att företag givetvis vill tillverka produkter som också kan efterfrågas. I och med att produkter som innehåller nikotin är lagreglerade och punktbeskattade i Sverige och har en tydlig åldersgräns för försäljning, borde frågan om politiskt beslutat smakförbud vara utagerad. Det är också vad riksdagen beslutade i samband med att nya nikotinprodukter blev lagreglerade.

Att vilja införa begränsningar med endast ”klassiska” smaker av tobak och mentol, visar på en total oförståelse för vad det är som fått miljoner rökare världen över att fimpa cigaretterna för gott. Frågan om smaker kan därför inte reduceras till personligt godtycke. De svenska forskarna borde i stället ta intryck från sina brittiska kollegor.

ANNONS

Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen

ANNONS