Tuffare tag och hårdare straff kan inte vara det enda verktyget mot gängkriminalitet som politiker pratar om, tycker debattörerna.
Tuffare tag och hårdare straff kan inte vara det enda verktyget mot gängkriminalitet som politiker pratar om, tycker debattörerna. Bild: Johan Nilsson/TT

Slutbudat om tuffare tag – satsa på det som funkar

En klar majoritet svarar i vår undersökning att de anser att brottsförebyggande arbete är mer effektivt för att bryta rekryteringen till gängen jämfört med hårdare straff. Trots det är det bara rop på tuffare tag som hörs från politikerna. Det är dags att de lyssnar och satsar på vad både väljarna och forskningen säger, skriver Heike Erkers och Simon Vinge.

ANNONS

Ska vi stoppa den grova kriminaliteten krävs förebyggande arbete. Vi vet vilket arbete som behövs och vi ser att den breda allmänheten instämmer både i att det görs för lite och i att det är bättre med förebyggande arbete än hårdare straff. Ändå händer ingenting. Så går det att sammanfatta samhällsdebatten i dag. I stället för att arbeta förebyggande så läggs nästan allt politiskt och ekonomiskt kapital på hårdare straff och tuffare tag. Det är dags att ändra på det och det är dags för politikerna att lyssna på sina väljare.

Brott och straff har sedan några år tillbaka blivit den viktigaste valfrågan för de flesta väljare, och ligger nu i topp hos nästan alla grupper enligt SOM-institutets regelbundna mätningar. Alldeles för många liv har redan gått till spillo och slöseriet av mänskliga resurser är svårt att överblicka. Samhället har misslyckats när så pass många lockas mer av samhällets baksida än en livsbana utan våld och död. Men som polisen nyligen sade: gängen är den arbetsförmedling som har öppet dygnet runt.

ANNONS

Det är uppenbart att om vi vill stänga den här arbetsförmedlingen så kan inte tuffare tag och hårdare straff vara det enda verktyget. Detta är inte bara uppenbart för alla de medlemmar som Akademikerförbundet SSR organiserar i de verksamheter som möter dessa individer – det verkar vara lika självklart för den svenska väljarkåren.

Satsa mer på förebyggande arbete

När vi frågar allmänheten med opinionsinstitutet Novus hjälp om huruvida samhället satsar tillräckligt på brottsförebyggande arbete svarar hela 8 av 10 att det satsas för lite. En klar majoritet (57 mot 39 procent) svarar också att de anser att brottsförebyggande är mer effektivt för att bryta rekryteringen till gängen, i direkt jämförelse med hårdare straff. Anmärkningsvärda siffror som inte bara ligger i linje med forskningen, utan också visar att politiken inte går i takt med väljarkåren.

Heike Erkers.
Heike Erkers. Bild: Magnus Länje

Dessvärre ser vi att de statliga myndigheter som arbetar förebyggande inte ges tillräckliga förutsättningar. Statens institutionsstyrelse, SiS, och Kriminalvården har, vid sidan av fängelser och häkten, i uppdrag att ta hand om de ungdomar och individer som har hamnat eller riskerar att hamna snett i samhället genom bland annat tvångsvård, frivård och sluten ungdomsvård. De har en helt central roll i att hjälpa dessa individer att inte återfalla i kriminalitet, och är med det ett av samhällets viktigaste verktyg för att förebygga och minska brottslighet och våld.

ANNONS

Dagliga risker

Vad våra medlemmar på båda myndigheterna beskriver är en arbetssituation där de allra flesta har svårt att hinna med sina arbetsuppgifter. Det är en situation som har förvärrats bara under det senaste året. Och vad är det för arbetssituation de har? Några av siffrorna vi har fått in vittnar om en tuff vardag där 4 av 10 utsatts för otillåten påverkan av klienter under det senaste året, och där hela var fjärde medarbetare utsatts för hot eller våld.

Vad allmänheten tycker är det inget tvivel om, så nu väntar vi bara på konkreta planer och siffersatta mål från alla politiska partier

Ställ dig själv frågan hur det skulle kännas att gå till jobbet med dessa risker varje dag, och dessutom med känslan att från samhällets sida så är det bara spara och skära ner som räknas i den politiska debatten. Men detta är inte bara ett arbetsmiljöproblem, det är ett samhällsproblem. Konsekvensen av arbetssituationen blir att bara 6 av 10 svarar att de tror att deras arbete faktiskt bidrar till att hindra återfall i brott. En skrämmande siffra för en verksamhet där detta är en av de viktigaste uppgifterna.

10 000 fler ska arbeta förebyggande

Vi har möjlighet att förändra detta, och det är egentligen inte särskilt svårt. Låt oss till att börja med att ge upp överbudspolitiken om tuffare tag och i stället satsa rejält på förebyggande arbete. Det skulle krävas fler medarbetare och det skulle kosta pengar, men det är inte bara angeläget – det skulle dessutom spara resurser på lite längre sikt än höstens budget.

ANNONS
Simon Vinge.
Simon Vinge. Bild: Theresia Viska

Från Akademikerförbundet SSR är vi därför i grunden optimister och vet att vårt samhälle kan vända skutan. Vad allmänheten tycker är det inget tvivel om, så nu väntar vi bara på konkreta planer och siffersatta mål från alla politiska partier – i din riksdag och i din kommunfullmäktige. Vi hoppas att de kommer att ligga i linje med våra egna krav, där vi ser behovet av minst 10 000 fler som arbetar förebyggande i hela landet och att minst tio miljarder satsas på detta. Bara så kan vi stänga gängens dygnetruntöppna arbetsförmedling för gott.

Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR

Simon Vinge, chefsekonom Akademikerförbundet SSR

LÄS MER:S och M: Så ska gängen krossas – av samhället

LÄS MER:Våldet i förorterna börjar och slutar med papporna

LÄS MER:Ullabeth Karlsson har intervjuat tusentals kriminella

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS