Att ha en stark socialtjänst med möjlighet att arbeta förebyggande med barn och familjer bidrar till att minska den typen av utanförskap som utgör grogrund för kriminalitet, skriver Anna Siitam Wadman (MP) och Mikael Wallgren (V).
Att ha en stark socialtjänst med möjlighet att arbeta förebyggande med barn och familjer bidrar till att minska den typen av utanförskap som utgör grogrund för kriminalitet, skriver Anna Siitam Wadman (MP) och Mikael Wallgren (V). Bild: Alice Vernersson

Sluta spara in på resurser som förebygger utanförskap

Alliansens budget innebär nedskärningar i välfärden på Norra Hisingen. Många barn och ungdomar i stadsdelen som är i behov av samhällets insatser kommer inte få sina behov tillgodosedda och riskerar att fara mycket illa. Det kan vi aldrig acceptera skriver Mikael Wallgren (V) och Anna Siitam Wadman (MP), SDN Norra Hisingen.

ANNONS

De borgerliga partierna som styr Göteborg har med sin budget orsakat stora besparingar och nedskärningar i välfärden. Alliansen har valt att inte prioritera verksamheterna i stadsdelarna. På stadsdelsnämndens möte i dag kommer planerna på att spara in över sex miljoner i socialtjänsten att diskuteras.

Oroväckande utveckling

Vi ser med stor oro på fortsatta nedskärningar av stadsdelens förebyggande arbete. Inte nog med att den borgerliga majoriteten lade ned fritidsverksamhet för ungdomar. Nu ska de dessutom skära ner i en av våra mest välfungerande verksamheter; resursteamet.

Att lägga ned det arbetet skulle i stället öka kostnaderna

Resursteamet arbetar med att ge stöd till de familjer med ungdomar som är i behov av stöd för att till exempel undvika en placering på institution. Att lägga ned det arbetet skulle i stället öka kostnaderna. Under flera år har vi därför prioriterat resursteamet för att stödja det arbetet, vilket fått stor effekt. I dag köper vi i princip ingen öppenvård riktad till familjer på Norra Hisingen.

ANNONS

Stark socialtjänst är nyckeln

Det är inte länge sedan Backa var ökänt för bilbränder, gängkriminalitet och utanförskap. Att ha en stark socialtjänst med möjlighet att arbeta förebyggande med barn och familjer bidrar till att minska den typen av utanförskap som utgör grogrund för kriminalitet. Det är inte bara vi som är oroliga. Forskare menar att våldet bara kan förhindras med förebyggande arbete, och poliser säger att det är förebyggande socialt arbete som krävs för att hindra brottslighet och våld.

Det är inte länge sedan Backa var ökänt för bilbränder, gängkriminalitet och utanförskap

Nedskärningarna skulle få allvarliga konsekvenser för dem som är i behov av stöd och hjälp. Många barn och ungdomar i stadsdelen som är i behov av samhällets insatser kommer inte få sina behov tillgodosedda och riskerar att fara mycket illa.

Samtidigt som det planeras för den här nedskärningen går stadsdelen med ett ekonomiskt överskott. Det gör den här typen av nedskärningar ännu mer omotiverade och svårbegripliga.

Att rycka undan mattan för några av samhällets mest utsatta och i stället ersätta socialtjänsten med ordningsvakter i våra bostadsområden kommer få ekonomiska konsekvenser som med råge överstiger den summan som nu ska sparas in.

Mikael Wallgren (V), 2:e vice ordförande SDN Norra Hisingen

Anna Siitam Wadman (MP), gruppledare SDN Norra Hisingen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS