Man kan möjligen anan spår av miljöpolitik i alliansbudgeten, men det finns bara ett miljöparti och det är vi, skriver Ulf Kamne (MP).
Man kan möjligen anan spår av miljöpolitik i alliansbudgeten, men det finns bara ett miljöparti och det är vi, skriver Ulf Kamne (MP).

Sluta motarbeta klimatarbetet

När torkan gör att skogsbränder sprids i våldsam fart och folk fått fly från sina hem, då börjar allt fler vakna. Klimatförändringarna påverkar oss här och nu. Nu pratar alla partier klimat men fortsätter motarbeta det som kan minska klimatutsläppen eller låtsas som att det regnar. Hur är det möjligt efter denna sommar? Klimatet är valets viktigaste fråga, skriver Ulf Kamne (MP).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Värmeböljan kostar miljardbelopp bara i år. Det kommer också att kosta att förebygga men den stora frågan är inte vad det kostar att göra något åt klimatet – den stora frågan är vad det kostar att låta bli.

Det går att minska klimatförändringarna men det krävs kraftfulla åtgärder på alla nivåer. Vi behöver förändra systemen från grunden. Sommarens extremväder har fått fler att vakna upp och förstå allvaret. Klimatförändringarna händer nu. Och de drabbar inte enbart människor långt bort i andra länder, utan påverkar även oss här i Göteborg. Nu behöver vi få fler att agera.

Bilberoendet måste minska. Det ska vara lätt och snabbt att åka kollektivt eller cykla. Cementindustrin släpper ut mängder med växthusgaser, lika mycket som flyget. Därför är det särskilt viktigt att bygga fossilfritt och hållbart. Vi tar ett helhetsgrepp – det behövs för att minska klimatutsläppen på alla plan.

ANNONS

Vad gör de andra partierna?

Allt fler partier nämner klimatet. Det är bra. Forskare har visat att torkan och värmeböljan har sin grund i klimatförändringarna. Fler inser att klimathotet påverkar oss alla. Men vad gör de olika partierna i praktiken?

Moderaterna motarbetar allt som kan minska bilutsläppen och vill sälja ut energibolag och jordbruksmark som är viktiga verktyg för att ställa om till fossilfritt. Demokraterna snackar sig blå om Västlänken och blundar för att den behövs till att fler ska kunna resa klimatsmart. De lurar människor när de hävdar att beslutet går att riva upp. Värst är att de inte låtsas om att Västlänken gör att fler tåg kan gå till och från Göteborg. Ett måste i ett framtida Göteborg.

Socialdemokraterna driver på för fler flyglinjer – trots flygets klimatutsläpp och motarbetar de cykelinvesteringar som staden så väl behöver. Liberalerna pratar kärnkraft och vill försämra fjärrvärmen. Centerpartiet värnar köttätandet och vill avskaffa flygskatten. Göteborg, Sverige och världen behöver gå från ord till handling. Miljöpartiet är det parti som driver de allra viktigaste frågorna för planetens och våra barns framtid.

Ulf Kamne (MP)

kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen

ANNONS