Familjen som bor i villan har naturligtvis anlitat en städare genom RUT-avdraget och den nya altanen de slog upp i fjol finansierades förstås med hjälp av ROT-avdraget, skriver debattörerna.
Familjen som bor i villan har naturligtvis anlitat en städare genom RUT-avdraget och den nya altanen de slog upp i fjol finansierades förstås med hjälp av ROT-avdraget, skriver debattörerna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Sluta gulla med medelklassen - det regnar redan bidrag över dem

Medelklassen målas jämt och ständigt ut som samhällets ryggrad. Ofta poängteras att det är skatterna de betalar in som finansierar vår välfärd. Något som däremot glöms bort är hur gränslöst mycket bidrag medelklassen också får tillbaka från skattkistan, skriver Anton Holmlund och Elin Hjelmestam, LUF.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Under valrörelsen kretsade debatten runt “vanligt folk” och deras vardagsproblem - höga elräkningar och bensinpriser. Alla var också rörande överens om att det var politikens högsta prioritet att lösa medelklassens problem.

Trots att varje del av Svenssons medelklassliv redan är subventionerad av det gemensamma. Villan de bor i har köpts med ett bolån subventionerad av ett ränteavdrag på upp till 30 procent. Familjen som bor i villan har naturligtvis anlitat en städare genom RUT-avdraget och den nya altanen de slog upp i fjol finansierades förstås med hjälp av ROT-avdraget. De vuxna fick ta del av en av världens mest generösa föräldraförsäkringar och nu när de två barnen båda fyllt 16 har familjen totalt kammat hem barnbidrag på nästan en halv miljon kronor.

ANNONS

Resebidrag och klimatbonus

På väg till jobbet får de både reseavdrag och klimatbonus för den nya elhybriden - jackpot! När arbetsveckan är sitt slut och helgen tar vid är både teaterbiljetterna och medlemskorten på ridklubben skattesubventionerade. När barnen blivit äldre och ska flytta ut flyttar de till bostadsrätter köpta av föräldrarna. Det var inte så svårt att spara ihop till kontantinsatsen när man hade barnbidraget som aldrig behövdes som stöd. På de skattefinansierade universiteten får den framtida medelklassen både studiebidrag och studielån med så låg ränta att det i praktiken är gratis.

Det är inte synd om medelklassfamiljen Svensson. “Vanligt folk” behöver inte ännu mer hjälp från staten, välfärden ska vara till för de utsatta. Vad som däremot är ett problem är orättvisan i systemet. De finns massa människor som också arbetar och sliter men går miste om subventionerna och bidragen.

Trots att hon jobbar och betalar skatt som alla andra får hon inga klimatbonusar eller reseavdrag eftersom att hon promenerar till jobbet istället för att ta elbilen

När den ensamstående kvinnan själv städar sin hyresrätt får hon varken RUT-, ROT- eller ränteavdrag. Trots att hon jobbar och betalar skatt som alla andra får hon inga klimatbonusar eller reseavdrag eftersom att hon promenerar till jobbet istället för att ta elbilen. Hon har valt att inte skaffa barn och går därför miste om flera hundratusentals kronor i barnbidrag och föräldraförsäkring. Eftersom att hon började jobba direkt efter gymnasiet har hon heller inte fått ta del av CSN-bidraget och medföljande gratislån.

ANNONS

Med hennes skattepengar subventioneras Svenssonlivet.

Undertecknade har båda vuxit upp i medelklassfamiljen Svensson och vet hur trevligt det är. Vi vet också hur onödigt det är. Sluta gulla med dem som redan har det bra och sänk skatten på allas arbete.

Anton Holmlund, socialpolitisk talesperson för LUF

Elin Hjelmestam, ekonomiskpolitisk talesperson för LUF

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS