Sjukhusets lönesättning går åt rätt håll, men långsamt, skriver debattörerna.
Sjukhusets lönesättning går åt rätt håll, men långsamt, skriver debattörerna. Bild: Jonas Lindstedt

Slopa lönediskrimineringen på Sahlgrenska

Applåder räcker inte som tack för livsnödvändiga samhällsinsatser. När vi nu har svart på vitt hur mycket kvinnodominerade vårdyrken könsdiskrimineras är det hög tid att göra någonting åt det, skriver Marie Lindqvist (V) och Carina Örgård (V), ledamot och ersättare i Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse.

ANNONS

Hur länge tänker Västra Götalandsregionens blågröna ledning sopa frågan om könsdiskriminerande löner under mattan?

Sahlgrenska sjukhuset är en stor arbetsgivare och har ungefär 17 000 anställda. Många av dem tillhör de kvinnodominerade vårdyrken som är lönediskriminerade, till exempel sjuksköterskor. De sliter hårt i sina arbeten och de har fått uppmärksamhet genom applåder och annat för sina livsnödvändiga samhällsinsatser som vi alla känner stor tacksamhet över. Men det räcker inte!

Tydligt ansvar

Västra Götalandsregionen är en stor arbetsgivare och har därmed ett stort ansvar för att inte könsdiskriminera till exempel genom sin lönesättning. Det finns en önskvärd lönestruktur som kallas ”Jämställda löner.” En arbetsvärdering görs i systemet BAS och det är tydligt att flera av de kvinnodominerade yrkena har för låga löner i relation till mansdominerade yrken med regionen som arbetsgivare. I enlighet med diskrimineringslagen har arbetsgivaren en treårsperiod på sig att åtgärda de löner som är könsdiskriminerat lönesatta. Vi är nu framme vid det sista året i denna period och riskerar alltså att bryta mot lagen om vi inte åtgärdar lönerna nu.

ANNONS

Vi vill hänvisa till det svar som vi fått i styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset när vi tagit upp frågan: Sjukhusets lönesättning går åt rätt håll, men långsamt. Nu, på sista året av treårsperioden, har vi inte på långa vägar nått fram till målet om att sluta könsdiskriminera.

Krävs mer pengar

Löneöversynen, de pengar som i överenskommelse med de fackliga organisationerna höjer lönerna, är i år cirka 14 miljoner kronor i höjda månadslöner att fördela på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Men inte ens om hela beloppet används till att åtgärda lönediskrimineringen skulle det räcka. Det krävs 24 miljoner kronor i högre löner varje månad bara att åtgärda diskrimineringen som vi beskrivit här.

Vad tänker den blågröna ledningen göra nu, när vi har svart på vitt hur mycket vi könsdiskriminerar de kvinnodominerade vårdyrkena?

Så inför nästa styrelsemöte ställer vi oss frågan: Vad tänker den blågröna ledningen göra nu, när vi har svart på vitt hur mycket vi könsdiskriminerar de kvinnodominerade vårdyrkena? Att skjuta åtgärderna på framtiden går egentligen inte när vi nu är framme vid sista året.

Blir förslaget att sopa frågan under mattan? Vi kommer inte nöja oss med det, utan vill använda de pengar som behövs av regionens budget för att höja de kvinnodominerade yrkenas löner och inte längre bryta mot diskrimineringslagen. Kanske kan vi i styrelsen tillsammans skriva till regionstyrelsen, som fördelar pengarna i regionen, och be dem vidta åtgärder så att vi inte bryter mot lagen?

ANNONS

Marie Lindqvist (V) ledamot i styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Carina Örgård (V) ersättare i styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS