olkhälsomyndigheten, SKR och WHO stöder alla en utredning av avkriminalisering av narkotika och det uppdagades förra veckan att medarbetare på Folkhälsomyndigheten motsätter sig regeringens ovilja att utreda. Pinsamt minst sagt för en regering som under två år av pandemi återupprepat mantrat att vi alltid ska lyssna på Folkhälsomyndigheten, skriver debattörerna.
olkhälsomyndigheten, SKR och WHO stöder alla en utredning av avkriminalisering av narkotika och det uppdagades förra veckan att medarbetare på Folkhälsomyndigheten motsätter sig regeringens ovilja att utreda. Pinsamt minst sagt för en regering som under två år av pandemi återupprepat mantrat att vi alltid ska lyssna på Folkhälsomyndigheten, skriver debattörerna. Bild: MARTINA HOLMBERG / TT

Släpp faktaresistensen och utred avkriminalisering

Nyligen meddelade regeringen att man ska utreda Sveriges höga narkotikadödlighet. Samtidigt slog justitieministern fast att en avkriminalisering av narkotika för eget bruk inte kommer att bli aktuellt, trots att tunga instanser är för att utreda en avkriminalisering. Sverige behöver en ny regering som inte sätter dogmatism framför vetenskap och forskning, skriver Romina Pourmokhtari och Anton Holmlund, LUF.

ANNONS
|

Morgan Johansson har på förhand bestämt att utredningen helt enkelt ska komma fram till att avkriminalisering inte är önskvärt. Till skillnad från regeringen, som vägrat utreda avkriminalisering, vill Liberalerna utreda en avkriminalisering av eget bruk av narkotika.

Folkhälsomyndigheten, SKR och WHO stöder alla en utredning av avkriminalisering av narkotika och det uppdagades förra veckan att medarbetare på Folkhälsomyndigheten motsätter sig regeringens ovilja att utreda. Pinsamt minst sagt för en regering som under två år av pandemi återupprepat mantrat att vi alltid ska lyssna på Folkhälsomyndigheten.

Effektiv åtgärd

För den som klarar av att lyfta perspektivet bortom Socialdemokraternas dogmatiska åsiktskorridor är det tydligt att avkriminalisering är en effektiv åtgärd för att minska narkotikadödligheten. I länder som Spanien, Portugal och Nederländerna är eget bruk av narkotika avkriminaliserat. Det är fortfarande lagligt men inte straffbart. Alla tre ovan nämnda länder har enormt mycket lägre narkotikadödlighet än Sverige.

ANNONS

Johanssons slutsats, att en avkriminalisering skulle spela langarna och smugglarna i händerna är en ologisk slutsats. Det finns inga incitament för narkotikabrukare att polisanmäla sina langare när brukaren själv måste erkänna brott för att göra det. Vi måste avstigmatisera narkotikamissbruk så att den som lever i missbrukets misär och utsatthet vågar ta kontakt med polisen för att anmäla de langare som utnyttjar dem.

Oaktat om avkriminalisering är en effektiv åtgärd eller inte så är det en moralisk rätt åtgärd

Den som lever i ett missbruk ska få vård, inte straff. Oaktat om avkriminalisering är en effektiv åtgärd eller inte så är det en moralisk rätt åtgärd. Opioider kallas den grupp av narkotika som skördar flest liv i Sverige, där ingår bland annat fentanyl och heroin. Att leva med ett livshotande missbruk av opioider är inte ett aktivt val. Att som heroinmissbrukare vara utan sin fix i en dag är att jämföra med hur vi andra känner när vi går en dag utan mat eller sömn. Det är ett fysiskt begär inte ett aktivt val. Den som lever i missbruk har en beroendesjukdom och behöver vård.

Drömmen om det narkotikafria samhället är en livsfarlig illusion. Varje dag skördar den liv i Sverige, och har gjort så i nästan 40 år. Regeringen borde lyssna på Folkhälsomyndigheten lika flitigt som de gjorde under pandemin och låta avkriminaliseringen utredas. Sverige behöver en ny narkotikapolitik och en ny regering som inte sätter dogmatism framför vetenskap, forskning och kunskap.

ANNONS

Romina Pourmokhtari, Förbundsordförande för Liberala Ungdomsförbundet och riksdagskandidat för Liberalerna

Anton Holmlund, Socialpolitisk talesperson för Liberala Ungdomsförbundet och riksdagskandidat för Liberalerna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS