Cannabis är en stor inkomstkälla för gängen eftersom de tillåts ha monopol på försäljningen, tack vare den svenska politiken, skriver debattörerna.
Cannabis är en stor inkomstkälla för gängen eftersom de tillåts ha monopol på försäljningen, tack vare den svenska politiken, skriver debattörerna. Bild: Christine Olsson/TT

Släpp drömmen om ett narkotikafritt samhälle

Det blir tydligare och tydligare att Sveriges narkotikapolitik inte fungerar. Hur många personer ska sättas i fängelse innan vi slutar låta Morgan Johansson låtsas att han har rätt, skriver Anton Holmlund och Karin Pettersson, Liberala Ungdomsförbundet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Brottsförebyggande rådet släppte förra veckan en ny rapport om den svenska narkotikamarknaden som slår fast att det är lättare än någonsin att få tag på narkotika i Sverige. Rapporten gör det än mer uppenbart att den socialdemokratiska drömmen om det narkotikafria samhället inte är en ambitiös vision med verklighetsförankring utan en utopisk vanföreställning. För varje dag som går blir det tydligare och tydligare att Sveriges narkotikapolitik inte fungerar.

Att politiken inte fungerar är inte dåligt i sig, eftersom att politiken är dålig. Brå:s rapport, och tidigare studier på området, gör det tydligt att knarkhandel – framförallt med cannabis – är en stor inkomstkälla för gängen. Det är inte så konstigt eftersom gängen tillåts ha monopol på försäljningen, tack vare den svenska politiken.

ANNONS

Tydliga konsekvenser

Kriminaliseringen av cannabis leder till att gängen har råd att köpa vapen som skördar liv på gatorna i utsatta områden över hela landet. Framställning, försäljning och bruk av cannabis måste legaliseras så att marknaden flyttas från kriminella gäng till licensierade entreprenörer.

Samtidigt som svenska politiker sticker huvudet i sanden har Sverige EU:s högsta narkotikadödlighet. Det är ett resultat av decennier av politik som går ut på att straffa missbrukare. Den som är beroende av droger som heroin eller fentanyl kommer inte bli av med sitt beroende i fängelset, snarare kommer hen knyta kontakter till nya langare och kriminella nätverk.

När det gäller andra former av missbruk ges tillgänglighet till vård och hjälp, men gäller det narkotika får man en cell och en prick i registret. Hur många fler ska behöva dö av missbruk, och hur många personer med ett bruk under kontroll ska sättas i fängelse innan vi slutar låta Morgan Johansson låtsas att han har rätt? Sverige behöver avkriminalisera eget bruk av narkotika.

Räcker inte

För att verkligen hjälpa människor ut ur ett missbruk räcker det inte att avkriminalisera. Det måste bli lättare att få vård och sprutbytesprogrammen måste expanderas till alla Sveriges regioner. Utöver sprutbytesprogram behöver Sverige införa fixrum där brukare kan ta fix i en säker miljö. De motgifter som häver opiatöverdoser, likt nässprejen Naloxon måste bli lättillgängliga för både de som brukar droger och de som stöter på dem, från väktare till närstående.

ANNONS

Hög tid att eget bruk avkriminaliseras, så att man vågar ringa efter ambulans när ens kompis tar en överdos, utan att vara rädd för att själv hamna i fängelse.

Vi vet vad dagens narkotikapolitik leder till. Dödsfall som går att undvika, både i form av finansierande av gängens vapenförråd och personer med missbruk som inte får vård och hjälp i tid. Därför är det hög tid att eget bruk avkriminaliseras, så att man vågar ringa efter ambulans när ens kompis tar en överdos, utan att vara rädd för att själv hamna i fängelse. Det vore en ansvarsfull narkotikapolitik.

Anton Holmlund, Liberala Ungdomsförbundet

Karin Pettersson, Liberala Ungdomsförbundet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS