Moderaternas förslag om att införa så kallade visitationszoner, vilket får stöd av Sverigedemokraterna, är skrämmande, skriver studenten Ismar Didić.
Moderaternas förslag om att införa så kallade visitationszoner, vilket får stöd av Sverigedemokraterna, är skrämmande, skriver studenten Ismar Didić. Bild: Privat

Skrota inte demokratin på grund av rädsla

Moderaterna (M) och Sverigedemokraternas (SD) strategi för att förhindra brott grundar sig i att jobba med misstankar och förutfattade meningar om vem som skulle kunna klassas som kriminell. Stunden vårt samhälle tillåter myndigheterna att agera på fördomar för att förhindra brott, är den stund som vår demokrati och frihet har fått sitt första slag, skriver studenten Ismar Didić.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Som svenskar kan vi vara oense om en massa saker gällande vårt land. Hur det styrs, vem som bör styra det, och när man ska äta mat på julafton – före eller efter Kalle Anka?

Visitationszoner inskränker vår frihet

Det som vi dock alltid verkar vara överens om är att Sverige ska värna för demokrati och frihet. Just därför känns det skrämmande att höra att några av våra partier planerar att införa så kallade visitationszoner, alltså särskilda zoner i utsatta områden där polisen ska kunna visitera människor utan att de är misstänkta för brott.

Under de senaste månaderna har vi tyvärr fått vara med om tragiska och förfärliga brott. Dessa brott skapar rädsla och oro i samhället, och folk kräver lösningar. Att politiker samtalar om att försöka förhindra sådana brott är en positiv sak, men de planerade handlingar från vissa politiker, är lika skrämmande som brotten de är avsedda att förhindra.

ANNONS

Stunden vårt samhälle tillåter myndigheterna att agera på fördomar för att förhindra brott, är den stund som vår demokrati och frihet har fått sitt första slag. Moderaterna (M) och Sverigedemokraternas (SD) strategi för att förhindra brott grundar sig i att jobba med misstankar och förutfattade meningar om vem som skulle kunna klassas som kriminell. För många skulle detta kunna anses vara ett relativt litet pris att betala när det handlar om att stoppa den kriminalitet som vi har fått bevittna under de senaste veckorna.

Populism är inte lösningen

Då uppstår dock frågan – vad gör vi om det inte funkar? Vad är Moderaternas och Sverigedemokraternas lösning om kriminaliteten fortsätter i samma takt som nu, eller ökar? Om detta hot mot vår demokrati och frihet är en engångsföreteelse som vi går med på för att förhindra brott från att ske i vårt land, vad är garantin för att det inte kommer att ske igen? Och hur kan vi vara säkra på att detta kommer att vara en engångsföreteelse?

Det finns ju såklart inte någon garanti, och brott kommer att ske trots dessa populistiska löften. Lösningen på detta problem är inte så simpel och kräver mer omtanke än det som M och SD har presenterat. Samtidigt påminner det oss som medborgare att inte falla offer för den oro som denna kriminalitet har väckt. Vi har inte råd att skrota vår demokrati på grund av rädsla.

ANNONS

Ismar Didić, student Mänskliga rättigheter, Lunds Universitet

Malmö, Augustenborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS