Frida Tånghag (V), ledamot i kommunfullmäktige Göteborg.
Frida Tånghag (V), ledamot i kommunfullmäktige Göteborg.

Skrota förslagen om att inskränka strejkrätten

Göteborg och Hamnarbetarförbundet firar nu att ett historiskt avtal är på plats. Ett bevis på att den svenska modellen fungerar och att hård facklig kamp lönar sig. Nu borde regeringen skrota alla förslag på att inskränka strejkrätten, skriver Frida Tånghag (V).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Den 2 maj, dagen efter arbetarrörelsens högtidsdag, presenteras Stridsåtgärdsutredningen som tillsattes av regeringen för att se över strejkrätten. Bland annat finns risk för att strejkrätten inskränks. Men det får inte hända.

Risk för avtalsshopping

Om strejkrätten inskränks finns risk för så kallad avtalsshopping och gula fackföreningar. Avtalsshopping innebär att arbetsgivaren väljer billiga kollektivavtal framför dyra, med andra ord sämre löner och villkor framför goda villkor. En gul fackförening är en fackförening som styrs eller på något sätt kontrolleras av arbetsgivaren för att försöka motverka arbetstagares inflytande eller hindra strejker.

Argumenten bakom lagförändringen är att den svenska modellen inte fungerar. Regeringen och de borgerliga partierna menar att den långdragna konflikten i Göteborgs hamn är ett bevis på detta. Vilket nyligen blivit ett minst sagt tunt argument med tanke på att Hamnarbetarförbundet lyckats teckna kollektivavtal med arbetsgivaren. Med andra ord har hamnkonflikten visat motsatsen – den svenska modellen fungerar.

ANNONS

Rimligt att utreda

Det är också anmärkningsvärt att inte arbetsgivarens ansvar utreds. Under hamnkonflikten strejkade arbetarna i totalt åtta timmar medan arbetsgivaren genomförde en lockout, alltså stängde ute de anställda ifrån arbetsplatsen, i hela 371 timmar. Vore det i så fall inte rimligt att även utreda hur arbetsgivarens möjligheter till att genomföra lockouter kan inskränkas? Varför utreds endast möjligheterna att inskränka de fackliga rättigheterna?

Att hamnkonflikten nu är löst firas inte bara av Hamnarbetarförbundet som tecknat ett historiskt avtal eller av arbetsgivaren som fått fredsplikt på arbetsmarknaden, det firas av hela Göteborg. Vår arbetarstad och industri är helt beroende av fungerande transporter i hamnen.

Riksdagen borde fira segern likt vi i Göteborg. De borde inspireras av en facklig seger som i längden kommer att gynna alla parter. Att i stället försämra för arbetstagare genom att inskränka strejkrätten är inte rätt väg att gå.

Frida Tånghag (V)

ledamot i kommunfullmäktige Göteborg

ANNONS