Att föda på sjukhus i dag kan vara fantastiskt. Men det är ofta slumpen som avgör om det blir så eller inte. Du vet inte om du kommer att få en plats när det är dags att föda, om den barnmorska du möter kan ägna sig åt enbart dig, eller om det är en barnmorska du kommer överens med, skriver debattörerna.
Att föda på sjukhus i dag kan vara fantastiskt. Men det är ofta slumpen som avgör om det blir så eller inte. Du vet inte om du kommer att få en plats när det är dags att föda, om den barnmorska du möter kan ägna sig åt enbart dig, eller om det är en barnmorska du kommer överens med, skriver debattörerna. Bild: Anna Koldunova

Skrämselpropagandan om hemförlossningar har gått för långt

Vi är många som med förskräckelse, vanmakt och sorg följt debatten i media om hemförlossningar. Genom åren har många av oss mest svalt all okunnighet och förnedring. Nu måste vi reagera på de många rent felaktiga föreställningar om hemförlossningar som förekommer, skriver två av Birth Rights Swedens representanter ihop med Hembarnmorskor i samarbete.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Att föda under förhållanden där den födande känner sig trygg baserat på egna informerade val är en mänsklig rättighet. Kvinnan ska ha rätt att välja var hon vill föda, men valmöjligheten finns inte fullt ut i Sverige i dag. Kvinnor som vill föda hemma ges inte samma respekt eller ekonomiska förutsättningar som de som föder på sjukhus. En födsel på sjukhus är kostnadsfri medan de som föder hemma får betala själva.

Vi lever i en kultur där vi har stor tilltro till auktoriteter, inte minst den vita rocken. Därför är det lätt att tro att det säkraste vid en födsel alltid är att befinna sig på ett sjukhus med ett läkarteam redo. Men tänk om det är tvärtom? Tänk om rädsla och oro är en bidragande orsak till att födseln inte får ett normalt förlopp?

ANNONS

Att föda på sjukhus i dag kan vara fantastiskt. Men det är ofta slumpen som avgör om det blir så eller inte. Du vet inte om du kommer att få en plats när det är dags att föda, om den barnmorska du möter kan ägna sig åt enbart dig, eller om det är en barnmorska du kommer överens med. Du vet inte om du kommer att bli lyssnad på, respekterad eller om dina val kring din födsel hörsammas.

Olika behov och val

Enligt Patientlagen så ska patienters integritet, självbestämmande och delaktighet respekteras. Denna lag omfattar även gravida och födande kvinnor. En jämlik vård innebär att vården ska anpassas till olika behov och val. Det innebär inte att alla ska göra lika men att alla har rätt till att göra egna val kring födseln.

Det finns stora vetenskapliga undersökningar som visar att risken inte är större vid hemfödslar jämfört med födsel på sjukhus, när det gäller en frisk kvinna med en normal graviditet, varken för den födande eller för barnet. Det har till och med visat sig att det kan vara säkrare att föda hemma då det minskar risken för komplikationer. Men i debatten är det sällan denna forskning som lyfts fram utan snarare eget tyckande och de egna rädslorna.

ANNONS

Förra året föddes cirka 200 barn vid planerad hemfödsel i hela landet (2 promille av alla födda i Sverige 2023). Totalt i hela landet är det ett 30-tal barnmorskor som bistår kvinnor vid födsel i hemmet.

Följer nationella riktlinjer

Barnmorskor som assisterar i hemmet har svensk legitimation och med den ett ansvar att följa nationella riktlinjer, journalföring med mera. Barnmorskan är utbildad till att handlägga den normala födseln, men kan även se och upptäcka om något avviker och då lämna över ansvaret till läkare. På samma sätt är det vid hemfödslar.

En hemfödsel föregås alltid av hembesök. Barnmorskan informerar om risker och förhållningssätt och föräldrarna berättar om graviditeten och sina önskemål. Här skapas förtroende och en relation byggs. En så enkel men viktig sak som att man lärt känna den barnmorska som ska närvara, ger födseln bättre förutsättningar. Det ger även barnmorskan bättre förutsättningar att kunna se och avgöra när något avviker.

Om kvinnan behöver överföras till sjukhus är det ingen misslyckad hemfödsel, som det ibland påstås i media. Det är en konsekvens av en väl övervägd och professionell handläggning. Det är mycket olika hur många som överförs och den vanligaste orsaken är värksvaghet eller behov av medicinsk smärtlindring

Om födseln avviker från det normala överförs kvinnan alltid till sjukhus, vilket oftast inte är akut utan sker i god tid. Ingen barnmorska bortser från att överföra till sjukhus.

ANNONS

Vår erfarenhet är att kvinnor blir ifrågasatta när de vill föda hemma

Oavsett om man föder hemma, på sjukhus, med eller utan barnmorskor eller läkare kommer det alltid finnas risker. De som väljer att föda i hemmet är ofta mycket väl pålästa och informerade om dessa. Ibland dör barn helt oförklarligt, och ibland överlever de mot alla odds. Vi kan inte bestämma över liv och död.

Denna evigt brännande fråga kanske inte hade varit lika aktuell om kvinnans eget val respekterats. Vår erfarenhet är att kvinnor blir ifrågasatta när de vill föda hemma. Kvinnor har blivit uppskrämda med att inte få hjälp om de föder hemma eller att de riskerar att ta död på sina egna barn.

Främja samarbete

Ge kvinnor möjlighet att kunna göra egna medvetna informerade val utifrån samverkan med barnmorska och i den bästa av världar i samverkan med sjukvården för att kunna föda sitt barn som hon känner är bäst.

Främja ett samarbete mellan mödravården, förlossningsvård och hembarnmorskor för att kvinnor ska få möjligheten att föda på det sätt som är bäst för henne, oavsett om det är på sjukhus, i vatten, i hemmet eller med kejsarsnitt. Vi vill föra konstruktiva samtal om hur vården bäst kan bistå och respektera kvinnors val på kvinnors villkor.

Katharina Berggren, beteendevetare, ordförande Birth Rights Sweden

ANNONS

Jolin Mårtensson, doula styrelseledamot Birth Rights Sweden

Kirsten Nisted, Barnmorska, Hembarnmorskor i samarbete

Mimansa Madheden Barnmorska, Hembarnmorskor i samarbete

Cayenne Ekjordh Barnmorska, Hembarnmorskor i samarbete

Cornelia Andersson Barnmorska, Hembarnmorskor i samarbete

ANNONS