Men det vi ser, när börsnoterade aktiebolagsskolor som Academedia med flera, delar ut hundratals miljoner i vinst till aktiebolagsägare, är inget annat än rent skatteläckage. Vissa skulle till och med kalla det för skattestöld. Jag väljer att kalla det för ett systemfel, skriver debattören.
Men det vi ser, när börsnoterade aktiebolagsskolor som Academedia med flera, delar ut hundratals miljoner i vinst till aktiebolagsägare, är inget annat än rent skatteläckage. Vissa skulle till och med kalla det för skattestöld. Jag väljer att kalla det för ett systemfel, skriver debattören. Bild: Kallestad, Gorm

Skolkoncernernas plundring av välfärden gör mig rasande

När jag skriver detta är det sent på kvällen. Mina barn svävar i drömmarnas värld, det är tyst i hemmet och jag har precis rättat elevernas historieprov om Vasatiden. Jag är trött. Och jag borde sova. Men det går inte. Jag känner hur det kokar inom mig och raseriet håller mig vaken, skriver Hai Phuong Tran, lärare i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Ja, jag är rasande. Jag är det för att jag varje dag, under de här senaste tio åren, har fått se på när våra politiker låter enorma aktiebolag driva skola. Jag blir ännu mer förbannad när jag ser att det här fortsätter att pågå, år in och år ut. Men det räcker inte med att vara arg. Man måste också göra något. Så nu skriver jag. Jag skriver för glatta livet och jag skriver för alla Sveriges skolor, för alla lärare, för alla elever, för alla vårdnadshavare och för hela samhället. För nutiden och för framtiden.

Men först måste jag kort redogöra för hur Sveriges skolor drivs och finansieras. Det är viktigt att man är insatt i det innan man läser vidare och kan dela den vrede som jag och många lärare känner just nu. Jag är ju trots allt lärare och jag försöker att vara pedagogisk när jag förklarar saker.

ANNONS

Skolpengen följer med

Svensk skola drivs på en kommunal nivå. Statlig har den inte varit sedan 1991, fastän alltför många verkar tro detta fortfarande. Kanske är det önsketänkande hos dem. Nåväl. En skola består av elever och skolpersonal. Med varje elev tillkommer en så kallad skolpeng. Dit eleverna rör sig, där hamnar pengarna. Ju fler elever en skola har, desto mer pengar för rektor att anställa skolpersonal. Det här gäller för både kommunala och fristående skolor. Inget konstigt i sig. Så här har det sett ut de senaste 29 åren. Skolorna finansieras huvudsakligen av alla boende i kommunerna, alltså av skattebetalarna.

Nu till självaste kärnan av min text och varför jag är så fruktansvärt arg, rasande och förbannad. Jag är arg för att vi tillåter enorma aktiebolagsskolor att ta ut obegränsat i vinst. Vinsten kommer ifrån skolpengen, alltså skattemedlen. Vi pratar om enorma summor, hundratals miljoner - årligen.

Men det vi ser, när börsnoterade aktiebolagsskolor som Academedia med flera, delar ut hundratals miljoner i vinst till aktiebolagsägare, är inget annat än ren skatteläckage.

Nu, i slutet av detta påfrestande läsår med en pandemi och kris i flera branscher, ser kurvorna ut att peka fortsatt rakt uppåt för friskolekoncernerna, speciellt Academedia där man har gjort ett starkt år. Huvudägaren för Academedia, Rune Andersson, har all anledning att vara nöjd. Trots kritiken som kommer från en mängd lärare, därav undertecknad är en av dem, så menar han att det rör sig om “en liten grupp kritiker som är fanatiska”. Han fortsätter och menar att “svenska folket har en positiv syn på valfrihet”. Ett retoriskt fulgrepp från hans sida.

ANNONS

Här kommer ett förtydligande från oss som ligger bakom initiativet till namninsamlingen “Vi anklagar! - Stoppa marknadsskolan och aktiebolagens vinstuttag - Nu!”. Vi har aldrig motsatt oss valfriheten och fristående skolors verksamhet. Det är bra att det finns möjlighet för föräldrar att välja skola till sina barn och det är bra att det finns olika pedagogiska alternativ. Idéburna friskolor behövs.

Ett systemfel

Men det vi ser, när börsnoterade aktiebolagsskolor som Academedia med flera, delar ut hundratals miljoner i vinst till aktiebolagsägare, är inget annat än rent skatteläckage. Vissa skulle till och med kalla det för skattestöld. Jag väljer att kalla det för ett systemfel. Dessutom sticker det rejält i ögonen på folk när man fortsätter plocka ut hundratals miljoner, mitt i en brinnande pandemi när andra branscher befinner sig i djup kris med permitteringar och varsel. Att aktiebolagen rör sig i vår skolmarknad och skor sig på skattemedel är inte deras fel egentligen. De agerar som ett aktiebolag ska göra. Tjäna pengar.

Ett annat stort problem med att de vinstdrivande koncernskolorna plockar ut vinst är att de börjar etablera sig i allt högre takt. När dessa aktiebolagsskolor etablerar sig förstärker de den rådande segregationen eftersom de lockar till sig de resursstarka eleverna.

ANNONS

Kommunala skolor får skära ned

Det leder i sin tur till att de kommunala skolorna får minskad skolpeng (för att de får färre elever) och tvingas därmed skära ned i sina verksamheter då budgeten nu är minskad. De mest resurskrävande eleverna får inte längre samma stöd då rektor tvingas skära ned i den befintliga personalstyrkan eftersom man nu har fått mindre skolpeng. Det här slår hårt mot kommunala skolan som alltid har haft ett större samhällsansvar än vad fristående skolor har.

Så ligger det till och så här har det sett ut i över ett decennium nu. Vi håller på att rasera svensk skola och vi håller på att kasta visionen om en likvärdig skola rakt ned i papperskorgen. Snart kommer bildning och skola att bli en klassfråga. Den har redan blivit en marknadsfråga. Men skola och bildning ska inte röra sig i en marknad och den ska inte spela enligt marknadens regler. Man kan inte reklamera en misslyckad grundskoleutbildning och man kan inte göra återköp på förlorade kunskaper.

Det är dags för våra politiker att se över systemet och reformera vinstuttagen och skolpengen. Vi kan inte fortsätta att ha det så här och ingen, absolut ingen, borde kunna sova gott så länge detta skolhaveri tillåts.

ANNONS

Hai Phuong Tran, lärare Vättleskolan i Göteborg

ANNONS