Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi menar att elevernas livschanser inte får vara beroende av kommuners eller skolors olika ekonomiska förutsättningar, skriver Matz Nilsson, Sveriges skolledarförbund.
Vi menar att elevernas livschanser inte får vara beroende av kommuners eller skolors olika ekonomiska förutsättningar, skriver Matz Nilsson, Sveriges skolledarförbund.

Skolan kan inte spara sig in i framtiden

En kraftig besparingsvåg sveper över landets kommuner. Skolan är särskilt drabbad. Många av landets rektorer vittnar om att kostnadsökningar på grund av höjda löner för lärare eller ökat stödbehov hos elever måste tas inom befintlig budget. Det är inte hållbart. Vi behöver ett ökat statligt ansvar för finansieringen av skolan, skriver Matz Nilsson, Sveriges skolledarförbund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Regeringen har en hög ambition och har genomfört många bra satsningar på skolan. Pengarna räcker dock sällan till de mer indirekta kostnadsökningarna som verkar slå igenom på bred front 2019. De stigande kostnaderna kompenseras inte av huvudmannen vilket kan innebära att rektor måste minska sin budget med flera miljoner på ett enda år.

Integrationen av de många nya svenskarna kommer att ställa stora krav på våra utbildningsinstitutioner under lång tid framöver. Därför behöver vi satsa, inte spara.

Det värsta exemplet jag stött på var nog kommunen med 10 000 invånare där två rektorer på två år skall minska skolornas kostnad med 39 miljoner kronor. Flera års systematiskt arbete för att få fler elever att klara av sin skola framgångsrikt äventyras. Det mest sorgliga exemplet var den skola som tvingats ta bort den frukt man erbjudit eleverna på förmiddagarna eftersom man vet att många av barnen inte får ordentlig mat hemma.

Stigande elevantal

Varför väljer så många huvudmän att spara på skolan när antalet elever stiger? Den oroande utvecklingen mot en debatt grundad på känsloargument snarare än på fakta och intellektuell dialog gör också att bra utbildning för alla blir allt viktigare. Integrationen av de många nya svenskarna kommer att ställa stora krav på våra utbildningsinstitutioner under lång tid fram- över. Därför behöver vi satsa, inte spara.

Inom tio år har Sveriges befolkning dessutom växt med en miljon medborgare. Hundratals nya förskolor och skolor behöver byggas.

Sveriges Skolledarförbund vill ha ett ökat statligt ansvar för finansieringen av skolan. Vi menar att elevernas livschanser inte får vara beroende av kommuners eller skolors olika ekonomiska förutsättningar. En återgång till ett system med riktade sektorsbidrag behöver snabbutredas och införas. Staten måste kunna garantera att resurserna räcker till alla barn och elever, oberoende av vilken förskola eller skola de går i.

Inom tio år har Sveriges befolkning dessutom växt med en miljon medborgare. Hundratals nya förskolor och skolor behöver byggas. Ett enormt rekryteringsbehov av skolledare och lärare uppstår i en tid när kompetensförsörjningen redan är en utmaning. Det kommer att krävas kraftfulla investeringar i såväl fysiska byggnader som arbetsvillkor och arbetsmiljö för att göra förskolan och skolan till en attraktiv arbetsplats. Skolledarnas uppmaning till regeringen är: Agera nu – det brådskar.

Matz Nilsson

förbundsordförande, Sveriges skolledarförbund