Men vilket ansvar tar då staden för de gravida och de risker som finns att bli smittad av covid-19?, frågar debattörerna.
Men vilket ansvar tar då staden för de gravida och de risker som finns att bli smittad av covid-19?, frågar debattörerna. Bild: Johnny Samuelsson

Skall det vara en kvinnofälla att bli gravid i covidtider?

Göteborgs stad måste ta sitt ansvar för gravida kvinnor och erbjuda arbete till de som vill och orkar vara kvar i arbete. Eller kompensera dem för deras ekonomiska förlust, skriver bland andra Andrea Meiling, ordförande Lärarförbundet Göteborg.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Att vänta barn är en fantastisk tid. Att magen växer och bebisen börjar röra på sig är ögonblick man sparar som härliga minnen och en lycklig tid. En glädje som delas av både släkt, vänner och arbetskamrater. En graviditet är på något sätt en signal att allt har en fortsättning. En kontinuitet, att det kommer helt nya tider och nytt liv.

Dessa gravida bör samhället hylla och verkligen anstränga sig för att stödja på bästa sätt. Men det sker inte. Det är snarare tvärtom och i synnerhet hanteras vissa i arbetslivet illa, tråkigt nog juse de som arbetar för Göteborgs stad. Där förbyts glädjen till tårar och besvikelse.

ANNONS

Nya i arbetslivet

De flesta gravida är unga kvinnor som är nya i arbetslivet och inte har hunnit nå en god löneutveckling eller byggt upp en trygg ekonomisk bas. Samtidigt brottas många med höga studielån och andra utgifter som hör familjelivet till.

Vilket ansvar tar då staden för de gravida och de risker som finns att bli smittad av covid-19? Jo, om man som arbetsgivaren inte kan undanröja riskerna då måste man förbjuda den anställde att arbeta med det som utgör en risk. Men innan man gör detta måste man bedöma risker och utreda möjligheterna för att anpassa och eventuellt omplacera. Detta kan vara svårt för det lilla företaget men för Göteborgs stad borde det vara en lätt sak att hantera. Nog sjutton kan de stötta alla sina gravida medarbetare.

Men nej, det sker inte och trots att staden går med vinst och att staten skjutit till covidpengar sker inget för att hjälpa de unga gravida kvinnorna att kunna vara kvar i arbete och få lön.Stödet från staden är obefintligt och riskbedömningarna hanteras nonchalant och styvmoderligt. Även om mycket arbete kan utföras utan risk landar man i de flesta fallen i att förbjuda allt arbete för den som inte kan jobba 100 procent hemifrån.

ANNONS

Kvinnor straffas

Återigen straffas kvinnor med kontaktyrken och hamnar motvilligt i beroende hos Försäkringskassan som i sin tur endast delar ut en slant som mer eller mindre kan betecknas som fattigvård än stöd. Detta får inte bara konsekvenser under graviditeten. När de gravida medarbetarna stängs av betalas inte någon pensionsavsättning ut. Detta förlänger alltså den period som resulterar i att barnafödande kvinnor får lägre pension.

Vi begär att staden tar sitt ansvar för de gravida kvinnorna och erbjuder arbete till de som vill och orkar vara kvar i arbete eller kompenserar dem för deras ekonomiska förlust.

Vi från nedanstående fackförbund begär att staden tar sitt ansvar för de gravida kvinnorna och erbjuder arbete till de som vill och orkar vara kvar i arbete eller kompenserar dem för deras ekonomiska förlust.

Andrea Meiling ordförande Lärarförbundet Göteborg

Cecilia Warnholtz, ordförande LR Göteborg

Hilda Johansson, ordförande Vision Göteborg

Marie Lökkeberg, Kommunal

Anne Häggendal, Vårdförbundet

Anette Ingridsdotter Schwartz, Sveriges Psykologförbund

ANNONS