Stefan Gustavsson och Gunilla Grahn-Hinnfors, Västsvenska Handelskammaren.
Stefan Gustavsson och Gunilla Grahn-Hinnfors, Västsvenska Handelskammaren.

Ska doften av bullar hindra nya bostäder?

Göteborgs bostadsmarknad präglas av långa köer. I den kommunala kön får man stå i många år för att få tillgång till en bostad. Ändå är doften av nybakade bullar på väg att hindra ett bygge av 2 000 nya lägenheter. Hur går den ekvationen ihop sig? skriver Gunilla Grahn-Hinnfors och Stefan Gustavsson vid Västsvenska Handelskammaren.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Nyligen kunde vi läsa i GP att bull- och bröddoft försenar eller till och med riskerar att stoppa byggandet av nästan 2 000 bostäder i Högsbo. Orsaken är Pågens bageri i närheten. Enligt företaget har dock ingen av de som redan bor i området klagat på doften förut.

Vi trodde att vi var överens med Göteborgs kommun om följande:

• Vi lider av stor bostadsbrist.

• Vi ska förtäta staden.

• Vi måste se till att det går smidigare och snabbare att bygga bostäder.

• Näringslivets utveckling är viktig för staden.

Men så visar det sig att bulldoft försenar och eventuellt stoppar en redan alltför utdragen process att bygga nästan 2 000 nya bostäder i Högsbo. Hur ska kommunen ha det?

ANNONS

Göteborgs bostadsmarknad präglas av långa köer, i den kommunala bostadskön får man stå i många år för att få tillgång till en bostad. Företagen som vill rekrytera hindras av att de som vill komma hit och arbeta inte hittar bostad. Varje år inför terminsstarten på Chalmers och Göteborgs universitet letar nyblivna studenter febrilt efter någonstans att bo. Kommunen påstår, åtminstone ibland, att man vill lösa bostadsbristen.

Göteborg är en extremt gles stad. I jämförelse med Oslo, Stockholm och Köpenhamn så bor vi betydligt glesare.

Göteborg är en extremt gles stad. I jämförelse med Oslo, Stockholm och Köpenhamn så bor vi betydligt glesare. Kommunen påstår, åtminstone ibland, att man vill förtäta staden. I en mer kompakt stad använder vi gemensamma nyttigheter smartare. Fler människor ger också nya möjlighet för handel och service och det ska förstås kompletteras med parker och andra utemiljöer.

Bostadskrisen dyr för samhället

Det tar långt tid och kostar mycket pengar att få till nya bostäder. Det är ett stort problem. Det begränsar möjligheten för mindre kapitalstarka personer och personer utan rätt kontakter att få en bostad.

Kommunen påstår, åtminstone ibland, att man vill lösa bostadsbristen

Men det är inte bara ett problem för dessa individer utan också för arbetsmarknaden då det begränsar rörligheten på densamma. Långa, oförutsägbara och komplicerade processer kostar mycket pengar. Kommunen påstår, åtminstone ibland, att man vill få fram billigare bostäder bland annat genom att göra planeringsprocesserna smidigare.

ANNONS

Dags att visa handlingskraft

Göteborgs kommun har tagit fram ett näringslivsstrategiskt program då man anser att näringslivets utveckling är helt central för att staden ska kunna erbjuda välstånd och välfärd. I programmet står det bland annat att kommunen ska ”arbeta systematiskt med att förenkla stadens processer ur ett näringslivsperspektiv”. Programmet är också beslutat i kommunfullmäktige och i samtliga berörda förvaltningar, det är bra.

Vi har dock tvivlat på om det verkligen betyder något i verkligheten. Tvivlet minskar inte efter situationen i Högsbo.

Nu får kommunen bestämma sig. Vill man lösa bostadsbristen genom att förtäta staden och göra det smidigare och billigare att få fram nya bostäder? Bryr man sig om näringslivets utveckling på riktigt eller bara på pappret? Då är det dags att visa det nu.

Släpp sargen och kom in i matchen!

Gunilla Grahn-Hinnfors

ansvarig stadsutveckling, Västsvenska Handelskammaren

Stefan Gustavsson

näringspolitisk chef, Västsvenska Handelskammaren

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS