Jobbet är tungt och även om många hjälpmedlen har tillkommit har många av arbetsuppgifterna också blivit mer monotona. Byggsektorn är den mest olycksdrabbade branschen, den toppar till och med listan över olyckor med dödligt utfall, skriver debattören. (Bilden har ingenting att göra med textens innehåll)
Jobbet är tungt och även om många hjälpmedlen har tillkommit har många av arbetsuppgifterna också blivit mer monotona. Byggsektorn är den mest olycksdrabbade branschen, den toppar till och med listan över olyckor med dödligt utfall, skriver debattören. (Bilden har ingenting att göra med textens innehåll) Bild: Claudio Bresciani / TT

Skönmåla inte byggjobben - förbättra villkoren i stället

Jag håller med Johan Aspelin i mycket, särskilt om problematiken med att vi i dag värderar akademisk kunskap högre än praktisk. Det Johan dock missar i sin text är rannsakan av sin egna brasch och dess ansvar. Han talar om en arbetsmiljö som skulle vara bättre än på “kontors- och tjänstemannajobb”, stämmer verkligen det? skriver Fabricio Gatica, yrkeslärare.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

27/5 Släpp statusjakten – akademiska studier är inte finare än yrkeskunskaper

Jag jobbar som yrkeslärare och det här är min erfarenhet: I Göteborg är nyproduktion mycket stort, där är priserna pressade till max, vilket gör att många olika yrkesgrupper ska in i samma utrymmen samtidigt. Det skapar oro, stress och konflikter mellan hantverkarna. Jobbet är tungt och även om många hjälpmedlen har tillkommit har många av arbetsuppgifterna också blivit mer monotona. Byggsektorn är den mest olycksdrabbade branschen, den toppar till och med listan över olyckor med dödligt utfall. Jag vågar därför påstå att kontorsjobb visst är säkrare.

ANNONS

Avklädda tjejer

Vi behöver också lägga till ett av branschens största bekymmer som hämmar nyrekrytering, nämligen attityden och kulturen. Jag har besökt många, många byggbaracker. Den ena mer sliten och sunkig än den andra. 2020 var senast jag såg en kalender med avklädda tjejer på i det gemensamma fikarummet. Platserna vi hantverkare väljer att ta rast på är ljusår från de trendiga kontorslandskapen som erbjuder både friskvårdstimme och finkaffe till sina anställda.

Jag har tyvärr också många exempel på sexism, homofobi och rasism från byggbranschen, både riktade mot mig men också mot kolleger och elever. Dessa saker sker givetvis på andra arbetsplatser också, men i byggbranschen är det fortfarande en norm och inget som det alltid skrivs tillbud på eller ens rapporteras till chef eller skyddsombud. Många fackförbund jobbar dock aktivt med denna fråga och de gör ett bra jobb. Men jag lämnade faktiskt branschen för att jag ville förändra attityderna och skapa en arbetsplats som välkomnade alla.

Kanske är den låga ingångslöner som lärling inte så attraktiv när du utan utbildning kan få jobb på ett lager för 50 procent mer i lön

Jag vill att respektive yrkesnämnd genuint och på allvar ska engagera sig i frågan om rekrytering och föryngring av sina branscher. Hur gör vi våra branscher mer attraktiva att jobba i? Ungdomar idag har inte samma krav på sina jobb som de hade förr. En trygg 7-16 anställning är inte allas strävan längre. Kanske skulle kortare arbetsdagar eller veckor locka fler. Kanske skulle bredare yrkesområde minimera monotona arbetsuppgifter. Kanske kvällspass med skälig-ob skulle vara något för byggbranschen. Kanske är den låga ingångslöner som lärling inte så attraktiv när du utan utbildning kan få jobb på ett lager för 50 procent mer i lön. Kanske ska handledare ute på företaget rustas bättre och värderas högre i form av ersättning, tid och utbildning. Om vi vill ha arbetskraft till oss behöver vi göra branschen attraktiv, på riktigt.

ANNONS

Fabricio Gatica, yrkeslärare

ANNONS