Allt fler människor vill bo rökfritt, skriver debattörerna.
Allt fler människor vill bo rökfritt, skriver debattörerna. Bild: Claudio Bresciani / TT

Skärp regelverket och fimpa röken i flerfamiljshus

Allt fler människor vill bo rökfritt. Vi som fastighetsägare vill möjliggöra detta, men krav på rökfritt i hyreskontrakt innebär att regelverket behöver ses över och skärpas, och nu behöver vi regeringens hjälp, skriver bland andra Kristina Ljungros Astma- och allergiförbundet.

ANNONS

En ny undersökning från Astma- och allergiförbundet visar att allt fler av allmännyttans fastighetsägare inför rökfritt i vissa eller många av sina hus. Några har även beslutat införa rökfritt i all nyproduktion. Men tyvärr följer inte lagstiftningen med i denna samhällsutveckling.

Den nya kartläggningen som gjorts i samverkan med Sveriges allmännytta visar på en ökning av antalet fastighetsägare som har rökfria hus. Bara sedan 2017 har antalet rökfria hus nästan tredubblats, en utveckling som troligtvis kommer att fortsätta.

Rökfri trend

Allt fler människor vill bo rökfritt. En undersökning från 2018 på uppdrag av tidningen Hem & Hyra visar att nära 70 procent av alla hyresgäster är positiva till rökfritt inne i flerbostadshus och 30 procent vill även förbjuda rökning på balkongen.

ANNONS

En undersökning från 2018 på uppdrag av tidningen Hem & Hyra visar att nära 70 procent av alla hyresgäster är positiva till rökfritt inne i flerbostadshus

Tobaksrök som läcker in i lägenheter från grannar, till exempel via ventilation, otätheter eller balkong, är ett vanligt problem. Även låga halter av tobaksrök kan vara hälsofarliga. Passiv rökning är förknippat med besvär i näsa, ögon, hals och luftvägar, särskilt hos personer med astma, allergi och överkänslighet. Men det finns även en långvarig hälsopåverkan som ökad risk för hjärtinfarkt, lungcancer, KOL och cancer i bihålorna. En nylig undersökning visar att drygt fem procent dagligen besväras av andras tobaksrök i sin bostad minst en gång i veckan.

Otillräcklig lagstiftning

Dagens lagstiftning är otillräcklig för att skydda mot passiv rökning från grannar vilket prövningar av fall i miljödomstolar visat. En otydlig lagstiftning försvårar för oss fastighetsägare som på frivillig väg vill införa rökfritt i flerbostadshus och medför en otrygghet för hyresgäster som behöver eller önskar ett sådant boende.

Nu är det dags att regeringen tar nästa steg och möjliggör ett rökfritt boende

I Finland ändrades tobakslagen 2017 så att fastighetsägare vid behov kan ansöka hos kommunen om att införa rökfritt i befintliga flerbostadshus om boende ofrivilligt utsätts för passiv rökning från grannar. Det borde även vara möjligt i Sverige. Tobakslagen utökades den 1 juli 2019 i och det är nu dags att regeringen tar nästa steg och möjliggör ett rökfritt boende. Detta skulle även vara en viktig åtgärd för att realisera regeringens beslut om ett mål för ett rökfritt Sverige 2025.

ANNONS

Vi vill att regeringen tillsätter en statlig utredning för att se över regelverket så det möjliggör för fastighetsägare att kunna erbjuda rökfritt i bostäder för hyresgäster.

Kristina Ljungros, gs, Astma- och allergiförbundet

Marie Werner, vd Mölndalsbostäder

Johan Ladenberg, vide vd Fastighets AB L E Lundberg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS