Sjömanskyrkans framtid måste säkras

Under mer än 60 år har det funnits en stark vilja hos alla parter att värna Sjömanskyrkan. Den trenden verkar nu vara bruten, skriver Lennart Ling.

ANNONS

GP har uppmärksammat att Sjömanskyrkan har en ekonomisk kris. Orsaken är att kyrkan centralt valt att dra in bidrag som inte direkt berör deras egen verksamhet. De är mer inriktade på ideella organisationer och stiftelser, varav Sjömanskyrkan är en.

Sjömanskyrkan har funnits i nuvarande lokaler sedan 1954. Under mer än 60 år har det funnits en stark vilja hos alla parter att värna oss. Vi är en del av sjöfartsstaden Göteborg men också en del av stadens varumärke. Den trenden verkar nu vara bruten.

40 000 besök per år

Sjömanskyrkan utvecklas över tid för att finnas på plats där livets utmaningar är som svårast. Själavården finns alltid där som en grundbult. Vår kyrka har cirka 40 000 besök varje år. Här samlas människor som söker gemenskap, de som vill prata om sin tro, men också om livets prövningar. Vi finns där alltid. Vi sviker aldrig dem som behöver oss.

ANNONS

Dialog och samförstånd är det som leder framåt, inte låsta positioner

Som stiftelse är vi också mer fria. Vi är alltid beredda att ompröva för att bistå. Våra präster och övrig personal har många vittnesmål om människors utsatthet. Makthavare borde lyssna till våra prästers och annan personals erfarenheter. Alla som söker är alltid välkomna, oavsett social tillhörighet. Vi anordnar arrangemang som gudstjänster, konserter, film och föredrag. Vi arbetar nära sjöfartsnäringen och vi besöker fartyg som anlöper till Göteborg. Vidare har vi ett bra samarbete med elever vid gymnasier och med studenter vid högskolan med inriktning mot sjöfart. I samarbete med utbildningsinstitutionerna har vi träffar i våra lokaler och på utbildningsställena. Vi är stolta över att ha en verksamhet som är framtidsinriktad. Ekonomin är bekymmersam. Men det beror inte på att vi inte slösar eller inte prioriterar varenda krona. Det beror enbart på att bidrag tas bort.

Kränkande uttalande

Stiftsdirektör Per Starke gjorde ett uttalande om vår kyrka i ett annat medium. Han framförde på allvar:

”...att man kan ju inte ge bidrag bara för att något är en gammal institution utan man får ge bidrag för att någon gör en viktig insats idag...”

Jag reagerade med stor bestörtning. Tyvärr blottar han att han inte vet vad vi arbetar med. Vi har nu många positiva dialoger med redare, kyrkor, ideella krafter och många andra för att rädda Sjömanskyrkans framtid. Det ger hopp. Hans uttalande ställer därför till problem. Och ja - det är tyvärr rent kränkande.

ANNONS

Vi skulle uppskatta om biskopen hade möjlighet att delta i en dialog med vår styrelse om hur framtiden för vår verksamhet ska säkras framöver. Dialog och samförstånd är det som leder framåt, inte låsta positioner.

Lennart Ling

ordförande i Sjömanskyrkans Stiftelse

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS