Vi vill att sexköp ska räknas som människohandel, punkt slut. Att föreslå detta är kontroversiellt – men det är den enda lösningen för att tackla människohandeln, på riktigt, skriver debattörerna.
Vi vill att sexköp ska räknas som människohandel, punkt slut. Att föreslå detta är kontroversiellt – men det är den enda lösningen för att tackla människohandeln, på riktigt, skriver debattörerna. Bild: Amandah Andersson/Centerpartiet

Sexköp är människohandel och bör förbjudas i hela Europa

Den som köper sex eller utnyttjar kvinnors kroppar är alltid en förövare, oavsett kontext. Ingen kvinna väljer aktivt att sälja sin kropp. För att komma åt problemet med människohandel måste vi ha en lösning på EU-nivå, skriver tre centerpolitiker.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I början av juni i år greps influencern Andrew Tate i Rumänien, och åtalades därefter för människohandel och sexuellt utnyttjande av flera kvinnor genom människohandel. Kvinnooffren berättar hur de hade lovats giftermål och kärlek, men mötet med Tate och hans bror blev ett helvete för dem.

Tyvärr är dessa två kvinnor inte ensamma om detta fruktansvärda öde. Varje år blir över 7 000 personer offer för människohandel i EU, men mörkertalet misstänks vara mycket stort. Den vanligaste formen av människohandel i EU är, enligt EU-kommissionen, sexuellt utnyttjande. Det förvånar förstås inte, när majoriteten av dem som faller offer också är kvinnor eller unga flickor och tre fjärdedelar av alla förövare är män.

ANNONS

Omöjligt att lämna

Den som köper sex eller utnyttjar kvinnors kroppar är alltid en förövare, oavsett kontext. Ingen kvinna väljer aktivt att sälja sin kropp. Den form av psykisk och fysisk tortyr som det innebär, är inget man ger sig in på frivilligt. Och väl fast i sexhandeln, är det nästan omöjligt att lämna den. I EU är det ett brott att tvinga kvinnor att sälja sex, men i flera länder är sexköp lagligt så länge som kvinnan gör det som ”egenföretagare” eller om hon ”själv gått med på det”. Sverige, Frankrike och Irland har förbjudit sexköp, medan länder som Tyskland, Nederländerna och Österrike tillåter det i olika omfattning.

Problemet är den gråzon som uppstår är när kvinnor som utnyttjats för och tvingats sälja sex i dessa länder, där sexköp samtidigt är lagligt, ska visa på att de har fallit offer för människohandel. För det är upp till kvinnan att påvisa att hon blivit tvingad av en man att sälja sex, att hon inte haft något annat val. Det har visat sig vara väldigt svårt att lyckas med i rättegångar runtom i Europa.

Samma problematik finns i de länder som försöker lagstifta om förbud mot att köpa sex av kvinnor, när sexköparen är medveten om att kvinnan är ett offer för människohandel. Bevisbördan ligger på kvinnan att visa att mannen visste om det. I båda fallen är det en mycket svår och betungande uppgift för någon som är så psykologiskt nedbruten som man blir av att vara fast i människohandel och utnyttjas av hänsynslösa förövare.

ANNONS

För det är upp till kvinnan att påvisa att hon blivit tvingad av en man att sälja sex, att hon inte haft något annat val

Människohandel förekommer i hela EU, och den bedrivs av organiserade gäng som samarbetar över gränserna. För att komma åt problemet med människohandel måste vi ha en lösning på EU-nivå.

Ett sätt är att förbjuda sexköp, i linje med den svenska modellen, i hela EU. Det har Centerpartiet lagt fram i förhandlingarna av EU:s direktiv emot människohandel. Vi vill att sexköp ska räknas som människohandel, punkt slut. Att föreslå detta är kontroversiellt – men det är den enda lösningen för att tackla människohandeln, på riktigt.

Abir Al-Sahlani (C), Europaparlamentariker

Malin Bergman (C), Ordförande Centerkvinnorna

Helena Vilhelmsson (C), riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS