Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I fjol fick vi igenom ett förslag om att bygga trevlig stad, med både vackra bostäder och butikslokaler, längs Kortedalavägen från Bellevue till Bergsjön, skriver Jonas Attenius (S). Bild: Jesper Hallén
I fjol fick vi igenom ett förslag om att bygga trevlig stad, med både vackra bostäder och butikslokaler, längs Kortedalavägen från Bellevue till Bergsjön, skriver Jonas Attenius (S). Bild: Jesper Hallén

Segregationen i Göteborg motverkas med ett maktskifte

Moderaterna och andra högerpartier i Göteborg har ofta röstat ner Socialdemokraternas förslag för att bryta segregationen. De har även lagt sin tid på ombildningar av hyresrätter, som om det skulle minska otryggheten i förorten. Men den här negativa utvecklingen går att vända, skriver Jonas Attenius (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Göteborg är en segregerad stad. Ju längre ut på Hisingen du åker med femmans spårvagn, öster ut med elvan och åt sydväst med sjuan, desto lägre blir inkomsterna, desto högre blir trångboddheten, desto fler flickor lever under hedersförtryck, desto fler pojkar dras in i kriminella gäng, desto kortare blir medellivslängden och desto sämre blir kunskaperna i det svenska språket.

De flesta göteborgare vet detta, har sett det själva, har insett – för länge sedan – att vi på många sätt lever som varandras främlingar i vår gemensamma stad. För mig är det uppenbart att segregationen även är fysisk och geografisk. Den går att ta på och vidröra. Redan för ett halvsekel sedan varnades det, i rapporter och i kommissioner, i berömda låttexter och i verklighetsskildringar, om att det höll på att gå fel mellan de nybyggda betonghusen. Att de nyanlagda stadsdelarna inte lyckas erbjuda den levnadsstandard och den stadsmiljö som människor förväntade sig.

Vi kan vända trenden och börja reparera segregationens skador i vår stad. Men då krävs ett maktskifte och mindre prestige.

Tanken med miljonprogrammen var god, men längs vägen har brister upptäckts. Det behöver bli mer stadsliv, mindre monotont, mer blandat och färre barriärer – vare sig de består av ensliga höghus, trafikplatser, spårförbindelser, stora skogspartier eller öde asfaltsytor.

Stadsplaneringen har misslyckats

Om man menar allvar med att vända på varje sten för att bryta segregationen måste vi erkänna att stadsplaneringen har misslyckats. Det är dags att vi bygger bort segregationen, läker ihop Göteborg och skapar en stad där vi bor tillsammans. Det görs inte i en handvändning och med ett enda beslut. Det handlar om långa processer, om att involvera folket och om att våga tänka nytt. Vi socialdemokrater går därför till val på att bland annat:

Bygga ihop Göteborg med blandning. Om göteborgarna ska kunna bo tillsammans måste vi bygga nya villor och radhus i områden som Angered och Biskopsgården - samtidigt som vi ska satsa på att bygga hyreshus, i traditionell stil som göteborgarna uppskattar, i andra stadsdelar. Vi kan inte längre låta leder och asfalt separera hela stadsdelar från varandra. I fjol fick vi igenom ett förslag om att bygga trevlig stad, med både vackra bostäder och butikslokaler, längs Kortedalavägen från Bellevue till Bergsjön. Om vi vinner valet vill jag att det arbetet ska sättas igång direkt. Fungerar det där ska vi göra det på fler platser.

Rusta upp förorten. Många förorter är i stort behov av upprustning. Vi vill satsa på att rusta upp torg och byggnader för att tillföra fler lokaler i bottenplan, skapa utrymme för kultur och kvarterskrogar, höja boendestandarden för invånarna och fixa till såväl parker som torgytor för att fler ska vilja besöka dem.

Exportera Gårdstensmodellen. Polisen har varit tydlig: Göteborgs styrande politiker kan sluta åka på besök till utlandet för att lära sig hur man minskar otryggheten – det räcker med att åka till Gårdsten. Nu vill vi exportera Gårdstensmodellen till både Biskopsgården och Tynnered, med lokala bostadsbolag som samarbetar med hyresgästerna, polisen, föreningslivet, näringslivet och många andra.

Stoppa alla ombildningar. Moderaternas ombildningar spär på segregationen och förlänger bostadskön. I Stockholm, där tiotusentals hyresrätter ombildats, har bostadsrättspriserna skenat och innerstan reserverats för de rika. Vi måste rädda hyresrätterna och se till att alla människor kan bo i hela staden.

Mindre prestige

Göteborg får inte bli som Stockholm. I kombination med de andra åtgärder som vi socialdemokrater har krävt – språktester och språklyft i välfärden, inga flyktingplaceringar i förorterna, bekämpning av klanstrukturer och hedersförtryck, stora resurser till såväl skolor som till socialtjänsten och förstärkt skötsamhetsnorm för att nämna några saker – menar jag att vi kan vända trenden och börja reparera segregationens skador i vår stad. Men då krävs ett maktskifte och mindre prestige.

Jonas Attenius.
Jonas Attenius.

När vi socialdemokrater har lagt förslag för att bryta segregationen har Moderaterna och högern antingen röstat ner oss, kastat diverse anklagelser mot oss eller – efter mycket förlorad tid och helt onödig konflikt – valt att acceptera vissa förslag. I stället har man prioriterat sin tid till att försöka bekämpa segregationen genom att rea ut kommunala hyresrätter på marknaden, som om ombildade hyresrätter i Haga skulle minska otryggheten i Hammarkullen.

Göteborg kan bättre än den sortens ideologiska fastlåsningar. Socialdemokraterna går till val på att bygga bort segregationen, rädda hyresrätterna, säga som det är och göra det som krävs. Den 11 september är valet ditt.

Jonas Attenius (S), oppositionsråd

LÄS OCKSÅ: Aldrig rätt att använda barn som verktyg för integration

LÄS OCKSÅ: Trädgårdsstad ska vända utvecklingen i Biskopsgården

LÄS OCKSÅ: Nu startar vi Göteborgspartiet för att bryta segregationen