FOTO: Pontus Lundahl och Dennis Lindbom
FOTO: Pontus Lundahl och Dennis Lindbom

SD:s problem är mer än deras historia

Det finns en vanföreställning om att Sverigedemokraterna gjort upp med sin historia och blivit rumsrena. Det stämmer inte. Paritet genomsyras fortfarande av rasism, skriver Max Sjöberg, Riksdagskandidat för Liberalerna.

ANNONS
|

I höstens val ser rasistiska Sverigedemokraterna ut att bli tredje största parti. De flesta är medvetna om partiets nazistiska rötter, men tyvärr finns en vanföreställning om att partiet blivit rumsrent. Att de gjort upp med sitt förflutna och nu är ett parti som alla andra, bara lite extra kritiska mot invandring. Så är det inte. Partiet och företrädare på alla nivåer genomsyras fortfarande av rasism. Här följer några exempel på det – samtliga från 2010-talet.

Sommaren 2010 sprang tre personer ur SD:s partiledning runt med järnrör på stan och kallade folk ”hora”, ”blattelover” och ”babbe”. Året därpå sade en SD-politiker i Alingsås ”åk dit och titta istället så ska ni få se några skäggiga trynen” när han pratade om flyktingbarn i kommunfullmäktige.

ANNONS

2012 fick riksdagsledamoten Lars Isovaara lämna sitt uppdrag efter en rasistattack mot en riksdagsvakt där han bland annat spottade och gjorde grisljud. Hans ersättare, Markus Wiechel, hade två år tidigare kallat ett gäng afrikaner i en video för ”satans jävla aphelveten”. Samma år lämnade en ersättare för SD i Strömstads kommunfullmäktige partiet som hon menade hade infiltrerats av judar.

2013 ställde en folkvald SD-politiker i Ystad frågan ”Hade verkligen Adolf så fel?” i en anonym kommentar på sajten Avpixlat. Senare samma år avslöjades att en suppleant i SD:s partistyrelse anonymt kommenterat ”hoppas de svälter sig till döds” om ensamkommande flyktingbarn.

2014 inleddes med att partiets vice ordförande i Ale kommun gillade kommentaren ”hoppas […] denhär högljudda kvinnan blir gängvåldtagen av en hög av sina älskade niggers” på Facebook. Samma år läcker en bild ut där SD:s toppkandidat till riksdagen i Halmstad bär en armbindel med ett hakkors.

2015 skrev en styrelseledamot i en av partiets lokalföreningar ”Ett B-52 plan så är problemet löst” angående tiggare. Samma år säger gruppledaren för partiet i en kommun ”Det finns ju olika sorts tekniker. Dessa kanske är kebabtekniker” från talarstolen. En annan kommunpolitiker vill samma år döma Stefan Löfven för landsförräderi. Samma person uppmärksammades också för att på ett paket med smet till chokladbollar ha tejpat över ordet ”choklad” och istället skrivit dit n-ordet. Året avslutas med att SD i Lund lade ut listor med adresser och kartor över kommunens asylboenden, under en period när det förekom flera brandattentat mot just asylboenden.

ANNONS

2016 skrev en styrelseledamot i en SD-lokalförening att han var trött på ”svartskallar” och att ”lorten ska bort”. En SD-motion lämnas samma år in i riksdagen om att vissa ”etniska grupper” inte ska få äga för mycket media. Det läcker ut en video där Oscar Sjöstedt, partiets finansministerkandidat, glatt berättar om ett gäng roliga nazister på hans gamla jobb och vilka judeskämt de brukade dra. Samma år startar partiets starke man i Göteborg ett sociala medier-drev mot en högstadieelev som han sett på Nyhetsmorgon eftersom han tyckte denne ”sett vuxen ut”.

2017 skrev SD:s ordförande i Halland att ”muslimer är ondska och farliga”. Samma år avslöjas att en distriktsstyrelseledamot för SD festat med nazister på en plats de kallade Camp Auschwitz. Det avslöjas också att partiets vice ordförande i Järfälla innan förra valet tecknat ett stödmedlemskap i Nordiska Motståndsrörelsen (NMR).

Under 2018 har bland annat avslöjats att två SD-politiker i Nacka (varav den ena är lokalföreningens ordförande) deltagit på möten med profilerade nazister. Samma Nacka-ordförande vädjade 2013 till Putin att komma hit och avsätta vår landsförrädare till statsminister. SD:s ordförande i Perstorp avslöjades också under året att så sent som 2015 ha uttryckt stöd och sympatier för NMR.

Den här listan kan göras oändlig men poängen är tydlig. SD har inte gjort sig kvitt rasismen och är inte ett parti som alla andra. På alla nivåer i partiet finns mer eller mindre öppet rasistiska företrädare. Det borde vara ett minst lika stort hinder som partiets ruttna historia när vi väljer vilka som ska företräda oss på valdagen den 9 september.

ANNONS

Max Sjöberg

Riksdagskandidat för Liberalerna

ANNONS