SD:s politik är kvinnofientlig

En röst på Sverigedemokraterna är en attack på Sveriges kvinnor, skriver Margot Wallström (S) och Lena Hallengren (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

För oss Socialdemokrater har jämställdhet alltid varit en fråga högt upp på den politiska dagordningen. Varje människas frihet och lika värde måste gälla alla i vårt land, inte bara den ena halvan. Det är en övertygelse som driver oss båda i vårt politiska engagemang och som vi delar med flera andra av riksdagens partier.

Sverigedemokraterna ger gång på gång uttryck för en helt annan värdegrund. En värdegrund där kvinnor och män har av naturen olika uppgifter att utföra och att skillnader i lön eller förutsättningar att lyckas i livet ska lämnas orörda. Insatser för ökad jämställdhet eller feminism beskrivs med ord som ”genusgalenskap”, ”jämställdhetsarbete som gått över styr” eller ”tokfeminism”.

ANNONS

Tankesmedjan Arena Idé presenterade i veckan sin nya rapport Antifeministerna: Sverigedemokraterna och jämställdheten. Här granskas SD:s icke-existerande jämställdhetspolitik och resultaten är hårresande. Vårdnadsbidraget, som är en ersättning för att en förälder ska kunna stanna hemma längre med sina barn, ska återinföras och höjas kraftigt. Något som skulle försvaga kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Pappamånaderna som garanterar att även pappor stannar hemma några månader med barnen ska skrotas. Aborträtten ska enligt SD inskränkas och Paula Bieler, som fram till alldeles nyss var Sverigedemokraternas talesperson för jämställdhetsfrågor, har tidigare felaktigt hävdat att kvinnor i Sverige använder abort som ett preventivmedel. En inskränkning av aborträtten hotar inte bara jämställdheten utan har internationellt visat sig leda till fler osäkra aborter, ett hot mot kvinnors liv och hälsa.

En av Sveriges viktigaste jämställdhetsreformer i modern tid, sambeskattning, som avskaffades 1971, ska återinföras. Trots att dagens system inneburit en kraftig ökning av kvinnors deltagande på arbetsmarknaden. Utan denna reform hade svenska kvinnor aldrig kunnat uppnå bland världens högsta sysselsättningsgrad, ekonomiskt oberoende och trygga pensioner.

En attack på Sveriges kvinnor

Sverigedemokraterna beskriver ofta dessa framgångar för svensk jämställdhet som tvång där kvinnor tvingas ta en roll de inte vill eller bör ha. I verkligheten är det precis tvärtom, det är vår tids största frigörelse. Kvinnors möjligheter att göra karriär, skapa ekonomiskt oberoende och bygga ett liv på egna val är möjligt tack vare decennier av kamp för jämställdhet. Att backa tillbaka till ett samhälle där män arbetar och kvinnor stannar hemma med familjen är inget som gynnar varken kvinnor, män eller det svenska samhället.

ANNONS

Vi kommer aldrig acceptera att backa bandet i en sådan riktning. En röst på Sverigedemokraterna är en attack på Sveriges kvinnor.

Margot Wallström (S)

utrikesminister

Lena Hallengren (S)

barn- äldre och jämställdhetsminister

ANNONS