Sverigedemokraternas partisekreterare var med och debatterade mångkultur i SVT, men partiet behöver uppdatera sin mellanösternkunskap, skriver debattören.
Sverigedemokraternas partisekreterare var med och debatterade mångkultur i SVT, men partiet behöver uppdatera sin mellanösternkunskap, skriver debattören. Bild: Privat

SD behöver uppdatera sin Mellanösternkunskap

Det fria ordet är värt mycket i vårt land. Men det hat som ”Sverige möts” lät Sverigedemokraterna spy ut live på bästa sändningstid vållar till eftertanke, skriver Kashif Virk, imam, Ahmadiyya Muslimska Samfundet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Under gårdagens program ”Sverige möts” i SVT diskuterades migration. Som motpart hade man bjudit in företrädare från Sverigedemokraterna, och följaktligen kom debatten till stor del att handla om islam och muslimsk invandring.

Det fria ordet är värt mycket i vårt land. Men det hat som man igår lät dessa röster spy ut live på bästa sändningstid vållar till eftertanke. Det var långt ifrån vad man kan förvänta sig av ett seriöst samhällsprogram. Alla som är någorlunda aktiva på sociala medier vet att den ene företrädaren använder sin plattform för att oförtrutet sprida hat och förakt, och bland annat spridit antisemitiska myter om förintelsens offer

ANNONS

Debatterats flitigt

Påståendena som gjordes om Islam samt insinuationer om muslimska invandrares åsikter är inte på något sätt nya. Det är en lögn att påstå att man i Sverige inte vågar tala om islam. Debatten om islam har rasat i medier och politisk diskurs sedan flera år, och får allvarliga konsekvenser för muslimer och har satt sin prägel på vardagen. Vi minns valdebatten 2018, och sedan dess har frågor om slöjor, böneutrop och förbud av muslimska friskolor varit återkommande. Företrädare för islam, däribland jag själv, har aktivt verkat för att sprida kunskap och information för att bemöta kritiken mot Islam.

En grov förenkling som yttrades i programmet var att ”sharialagar” dödar människor med avvikande tro och läggning i ”muslimska länder”. För det första är det inget argument för att misstänkliggöra de människor som flyr dessa länder. För det andra behöver SD uppdatera sin Mellanösternkunskap. Regionen har i decennier präglats av sekulära och islamistiska regimer som med aktivt stöd från vissa västländer kunnat odla sin människofientliga ideologi på bekostnad av lokalbefolkningen. Vissa av dessa länder exporterar även Sverige vapen till. Att beskylla islam för dessa vidrigheter är inget annat än uttryck för xenofobi och politiskt fulspel. Vill man sära på politik och religion, vilket de flesta politiker i Sverige vill, kan man börja med den politiska diskursen.

ANNONS

Islam är idag också en svensk religion

Och islam är ingen ideologi. Islam är en religion som leder människan till sin fulla moraliska och andliga mognad. Islam fastställer fred med andra människor som en förutsättning för fred med Gud. Islam lär mig leva på ett sätt så att jag maximalt ska gynna det samhälle som jag lever i. Islam är idag också en svensk religion.

Media har också all anledning att rannsaka sig och se över sina rutiner. Den 3:e mars skedde ett fruktansvärt vansinnesdåd i Vetlanda. Den misstänkte var av utländsk bakgrund och sedan några år bosatt i Sverige under osäkra omständigheter. Polisen rubricerade tidigt händelsen som ”misstänkt terroristbrott”, något som inom några timmar ändrades till mordförsök. Vid det här laget hade media redan givit den tidigare brottsrubriceringen fullt bränsle. Liverapporteringarna var igång, terrorforskarna kontaktades. Ministrar, högt uppsatta tjänstemän och politiker uttalade sig en efter en om att Sverige nu måste stå enat.

Oförsiktigt agerande leder till att hatet och skuldbeläggandet mot invandrare ökar. Detta skadar inte bara muslimer, utan hela samhällets sammanhållning

I detta fall menar jag att en initial brottsrubricering från polisen fått hela landets mediamaskineri att gå igång, och detta fick politiker att uttala sig mycket förhastat.

Oförsiktigt agerande leder till att hatet och skuldbeläggandet mot invandrare ökar. Detta skadar inte bara muslimer, utan hela samhällets sammanhållning. De svåra tider vi nu genomgår kräver möten över religions- och politiska gränser, för att sätta stopp för ytterligare polarisering. Jag föreslår att vi börjar med devisen ”Kärlek för alla, Hat mot ingen”.

ANNONS

Kashif Virk, imam, Ahmadiyya Muslimska Samfundet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS