”Alla trovärdiga feminister borde vara sverigedemokrater” sa Sverigedemokraternas gruppledare, Linda Lindberg, under sitt tal i Almedalen.
”Alla trovärdiga feminister borde vara sverigedemokrater” sa Sverigedemokraternas gruppledare, Linda Lindberg, under sitt tal i Almedalen. Bild: Adam Ihse

SD är långt ifrån trovärdiga feminister

Sverigedemokraterna vill förbjuda genuspedagogik, lägga ner Jämställdhetsmyndigheten och erkänner inte sexköp som en form av våld mot kvinnor. Det är bara några exempel som visar att partiet och feministerna har inget gemensamt, skriver Maja Lundqvist (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag lyssnar på Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg. I sitt tal under Almedalsveckan påstod hon att alla trovärdiga feminister borde vara sverigedemokrater. Antingen behöver Linda Lindberg en grundkurs om feminism eller så har hon missförstått vilket parti hon valt att engagera sig. För hon kan väl inte mena att det parti som hånar och förlöjligar satsningar med feministisk inriktning är trovärdiga feminister?

Feminism är ett samlingsbegrepp för rörelser och ideologier som menar att alla människor oavsett kön eller genusidentitet ska ha samma förutsättningar att påverka samhället och sina egna liv. Målet är att uppnå ett jämställt samhälle där alla människor har lika värde. Sverigedemokraterna går tvärtemot den ideologin vilket både experter och civilsamhället pekar på.

ANNONS

Kvinna till kvinnas valkompass från 2022 visar tydligt att ett ökat inflytande från Sverigedemokraterna riskerar att få negativa konsekvenser för jämställdheten. Den pekar på allt ifrån rätten till abort, saknaden av åtgärder för att stoppa mäns våld mot kvinnor och avskaffandet av alla reserverade dagar i föräldraförsäkringen. Dessutom är Sverigedemokraterna det enda partiet i Sveriges riksdag vars ledamöter återkommande skriver motioner mot Pride.

Allt pekar tydligt på att Sverigedemokraterna jämställdhetspolitik brister.

Sverigedemokraterna är också också det enda parti som röstade nej till Istanbulkonventionen inom EU. De vill inte heller erkänna sexköpslagen som en form av våld mot kvinnor, samt vill förbjuda genuspedagogik. De har även sedan tidigare drivit frågan om att lägga ner Jämställdhetsmyndigheten och bara förra månaden ville Sverigedemokraterna i Umeå att kommunens jämställdhetsutskott ska avvecklas.

Intresset för Sverigedemokraternas syn på jämställdhet var före valet inte särskilt stort. Men eftersom de nu är en del av regeringsunderlaget kan partiets syn på jämställdhet komma att få stor betydelse. Allt pekar tydligt på att Sverigedemokraterna jämställdhetspolitik brister. SD:s politik syftar i hög grad till att värna den klassiska kärnfamiljen och att kvinnor ska vara trogna en traditionell kvinnoroll. Att i det läget påstå att man är en trovärdig feminist är att föra väljarna bakom ljuset.

Maja Lundqvist, ordförande Unga S-kvinnor: Rebella

ANNONS

LÄS MER:SD-toppen Linda Lindberg vill förändra Sverige i grunden

LÄS MER:Linda Lindberg blir ny gruppledare för SD

LÄS MER:SD:s ökade inflytande märks allt tydligare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS