En aktuell Novusundersökning visar att sex av tio ungdomar menar att de tilltalande smaksättningarna lockar dem ett testa och hälften uppger att de testar eftersom produkterna framställs som mindre farliga, skriver debattörerna.
En aktuell Novusundersökning visar att sex av tio ungdomar menar att de tilltalande smaksättningarna lockar dem ett testa och hälften uppger att de testar eftersom produkterna framställs som mindre farliga, skriver debattörerna. Bild: Paul Wennerholm/TT

Sätt stopp för det vita snusets framfart

Allt fler unga lockas att testa det så kallade vita snuset, som innehåller avsevärt större mängder nikotin än det bruna traditionella snuset. Sverige ska inte vara sämre än övriga Norden – ta krafttag över det vita snusets grepp om våra unga, skriver tio representanter inom forskning, folkhälsa och samhällsopinion.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Priset Årets Livsmedelsexportör tilldelades i år företaget Skruf, Nordens näst största snustillverkare. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och Livsmedelsföretagens VD Björn Hellman meddelade att ”folkhälsomiraklet” snus har gjort att ”Sverige kan stoltsera med hela två rökfria generationer”. Det som inte nämndes är att fler och fler unga lockas att testa det så kallade vita snuset, som innehåller avsevärt större mängder nikotin än det bruna traditionella snuset.

Att kalla det vita snuset "tobaksfritt" görs för att runda tobakslagen som ska skydda barn och unga. En aktuell Novusundersökning visar att sex av tio ungdomar menar att de tilltalande smaksättningarna lockar dem att testa och hälften uppger att de testar eftersom produkterna framställs som mindre farliga. Två av tre 14-18 åringar anser att det är lätt att få tag på e-cigaretter och vitt snus.

ANNONS

Extra bekymmersam ökning bland kvinnor

I dag vet vi att nikotinintag ökar risken för sömnproblem, psykisk ohälsa, diabetes, cancer och inlärningssvårigheter. Enligt en avhandling vid Umeå universitet (2022) medför vanlig snusning cirka 30 procent ökad risk att dö jämfört med de som aldrig använt tobak, huvudsakligen i hjärt–kärlsjukdom. En annan avhandling vid Karolinska Institutet (2023) visar att tobaksbruk under graviditet kan leda till dödföddhet, läpp-käk-gomspalt, andningsuppehåll och graviditetskomplikationer, vilket gör den kraftiga ökningen av snusning bland unga kvinnor extra bekymmersam.

Förutom hälsoaspekten finns det ett hållbarhetsperspektiv att beakta, nämligen att samtliga produkter utvinns ur tobak vars hantering kopplas samman med avskogning, giftspridning, artdöd, allvarlig klimatpåverkan, barnarbete och utgör hinder för FN:s Agenda 2030.

Snuskuddar i nylon är Sveriges näst vanligaste skräpföremål efter fimpar. Dessa borde betraktas som engångsartiklar av plast, men producenterna har hittat kryphål i EU:s definition av plast och kommer på så vis undan renhållningskostnaderna som uppgår till cirka 141 miljoner kronor. Denna summa bekostas i stället av kommunerna och i slutändan skattebetalarna.

Mer lönsamt än det bruna snuset

Vidare beskattas det vita snuset lägre än det bruna, vilket gör det mer lönsamt och möjliggör ett lägre och mer lockande pris för ungdomar.

Tobaksjätten Phillip Morris som nyligen köpt Nordens största snustillverkare Swedish Match, skrev i ett internt dokument från 1981 som publicerats i Washington Post att ”dagens tonåring är morgondagens potentiella kund”. Visst kan man hävda att det var länge sedan, men det förändrar inte faktum att företag som livnär sig på försäljning av nikotinprodukter, med eller utan tobak, per automatik inte har våra ungdomars bästa i åtanke.

ANNONS

Det är därför i synnerhet besvärande när Svenska Europaparlamentarikerna Sara Skyttedal (KD) och Johan Nissinen (SD) löpande träffar lobbyister från tobaksindustrin, vilket Smoke Free Partnership rapporterat har inträffat vid minst sju tillfällen. Detta trots att Sverige har förbundit sig att följa Tobakskonventionen, vilket innebär att skydda folkhälsopolitiken från kommersiella intressen och att folkvalda politiker inte ska ge incitament till tobaksindustrin, då den under många år har agerat för att undergräva regeringars folkhälsoarbete.

Vi uppmanar därför regeringen att ta krafttag mot nikotinprodukternas framfart och värna om våra ungdomars framtida hälsa. Våra nordiska grannländer har redan förbud mot smaktillsatser, exponering i butik och tobaks- och nikotinfri skoltid. Låt oss inte vara sämst i Norden.

Misha Istratov, samhällsdebattör och entreprenör inom friskvårdsbranschen

Patricia De Palma, tandvårdschef och specialist inom parodontologi, Karolinska Institutet

Adrian Razmgah, specialistläkare och vårdutvecklingsledare/sakkunnig inom tobaksbruk

Matz Larsson, överläkare vid Örebro Universitetssjukhus och docent, Lunds Universitet

Tanja Tomson, docent Folkhälsovetenskap, Karolinska Institutet

Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation

Liselotte Schaefer Elinder, professor i folkhälsovetenskap, Karolinska Institutet

Stefan Swartling Peterson, professor i Systemomställning för Hälsa, Karolinska Institutet

Johanna Reuterving Smajic, legitimerad tandhygienist och sakkunnig inom tobaksbruk

Jan-Michaél Hirsch, professor emeritus, institutionen för kirurgiska vetenskaper, Uppsala Universitet

ANNONS

LÄS MER:Fler unga vejpar: "Ovanligt stor ökning"

LÄS MER:Vitt snus: "Samma skit i ny förpackning"

ANNONS