Arbetslösheten i spåren av coronakrisen har varit hänsynslös och enligt ny data från SCB kan läget vara ännu allvarligare än tidigare befarat. Under årets andra kvartal arbetade vi svenskar mindre än någonsin tidigare. I ett sådant läge duger det inte att aktivt bidra till att det ska löna sig ännu sämre att arbeta, skriver debattören.
Arbetslösheten i spåren av coronakrisen har varit hänsynslös och enligt ny data från SCB kan läget vara ännu allvarligare än tidigare befarat. Under årets andra kvartal arbetade vi svenskar mindre än någonsin tidigare. I ett sådant läge duger det inte att aktivt bidra till att det ska löna sig ännu sämre att arbeta, skriver debattören. Bild: Jessica Gow/TT

Sänk skatten - eller sänk regeringen

Om mindre än en månad ska regeringen presentera sin höstbudget. I den skattestrid som har blossat upp mellan samarbetspartierna är det viktigt att Liberalerna inte viker ner sig. Det måste bli mer lönsamt att arbeta om vi ska nystarta Sverige efter coronakrisen. Vill regeringen inte sänka skatten är det hög tid att sänka regeringen, skriver Christoffer Heimbrand, ordförande Liberala studenter.

ANNONS
|

I 73-punktsprogrammets fjärde punkt utlovas en omfattande skattereform, men frågan hur den ska se ut är fortfarande öppen. Liberalerna har krävt en sänkning av skatten på totalt 30 miljarder kronor - vilket bland annat omfattar sänkt skatt för de med lägst inkomster, slopad arbetsgivaravgift för unga och höjt ROT-avdrag.

Som svar gick Miljöpartiet ut och krävde det motsatta - ännu högre skatter. I ett land där vi redan dignar ner under världens fjärde högsta skattetryck är detta provocerande. Skattehöjningar är inget alternativ om vi vill få igång ekonomin igen.

Bidragslinjen mot arbetslinjen

Coronapandemin har förskjutit den politiska skalan från GAL-TAN till en mer traditionell höger-vänster skala. Framöver kommer det att stå mellan de rödgrönas bidragslinje och Arbetslinjen som skapades under Alliansens tid vid makten.

ANNONS

Arbetslösheten i spåren av coronakrisen har varit hänsynslös och enligt ny data från SCB kan läget vara ännu allvarligare än tidigare befarat. Under årets andra kvartal arbetade vi svenskar mindre än någonsin tidigare. I ett sådant läge duger det inte att aktivt bidra till att det ska löna sig ännu sämre att arbeta.

Skatten måste sänkas - med minst 30 miljarder. Sänkt arbetsgivaravgift för unga i all ära, men ekonomin hade mått ännu bättre om vi slopade avgiften helt och hållet för alla.

Den som arbetar mer, skapar inte bara mer värde för sig själv utan även för det gemensamma.

Liberala Studenter vill även se en plattare inkomstskatt. Den som arbetar mer, skapar inte bara mer värde för sig själv utan även för det gemensamma. Genom att slopa den statliga inkomstskatten bestraffas inte den som väljer att arbeta mer.

Coronapandemin har blottlagt brister i välfärden och självklart ska inte prislappen sätta stopp för nödvändig sjukvård. Men allt kan inte lösas med ännu en skattehöjning. Istället måste våra gemensamma skattepengar användas mer effektivt och faktiskt läggas på kärnuppgifterna.

Kopiera framgångsrika arbetssätt

Idag råder det stor skillnad gällande hur effektivt kommuner nyttjar sina skatteintäkter. Den kommunala verksamheten kan spara mellan 30 och 40 miljarder skattekronor per år, enligt en rapport från Svenskt Näringsliv. Deras förslag innebär att arbetssätten hos de mest effektiva kommunerna kopieras av kommuner med lägre kostnadseffektivitet.

ANNONS

Varje sådan möjlighet måste uttömmas innan skattehöjningar kommer på fråga. Valet står inte mellan skattesänkningar och välfärden, utan mellan välfärden och äventyrsbad som syftar till att sätta kommunen på kartan.

För att få igång ekonomin igen efter vårens kris måste vi genomföra en övergripande skattereform som kraftigt sänker skattetrycket. Om regeringen inte vill sänka skatten är det hög tid för Liberalerna att sänka regeringen.

Christoffer Heimbrand, Riksordförande Liberala Studenter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS