Höjda straff för sexköp räcker inte, fler lösningar måste till. Det är dags att alla som utsatts för sexuellt våld får brottsofferstatus, rätt till målsägandebiträde samt stöd och skydd från samhället. Det är dags att personer som lever i prostitution också inkluderas i vårt rättssystem och ges det skydd och de rättigheter som de faktiskt har rätt till, skriver debattören.
Höjda straff för sexköp räcker inte, fler lösningar måste till. Det är dags att alla som utsatts för sexuellt våld får brottsofferstatus, rätt till målsägandebiträde samt stöd och skydd från samhället. Det är dags att personer som lever i prostitution också inkluderas i vårt rättssystem och ges det skydd och de rättigheter som de faktiskt har rätt till, skriver debattören. Bild: Solum, Stian Lysberg

Samtycke kan inte köpas - ändra lagen så att sexköp ses som våldtäkt

Att vi i Fatta skulle hålla med Paolo Roberto, Alexander Bard eller andra högljudda antifeministiska personer om något trodde vi var otänkbart, ändå är det så. Partiet Medborgerlig samling som Paolo nyligen blivit medlem i vill förändra sexköpslagtiftningen, och vi i Fatta håller med, skriver Demet Ergün

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Sexköpslagen är gammal och förlegad, den varken skyddar, stödjer eller säkrar den utsattas rättigheter. Men när Medborgerlig samling vill - enligt partiets rättspolitiska program - “verka för att sexköp ska avkriminaliseras” så tycker vi tvärtom.

När ett parti som påstår sig vara “en ny kraft” med målet att “frigöra politiken från kortsiktigt effektsökeri” menar att lösningen är att ge upp och upphäva sexköpslagen häpnar vi över den låga ambitionsnivån. Vi i Fatta vill i stället att samhället ska framåt.

Vi vill se till att samtyckeslagen gäller alla. Dagens sexköpslagstiftning skyddar inte personen som utsätts för sexköp utan i stället ses det som ett brott mot samhället. När Paolo Roberto blev tagen på bar gärning mitt i ett köp av sexuell tjänst fick han som straff att betala 15 500 kronor – till staten.

ANNONS

Bygger på frivillighet

Sedan 2018 har Sverige en samtyckeslag som innebär att sex förutsätter samtycke – och att frånvaro av samtycke är en våldtäkt. Samtycke bygger på frivillighet, ömsesidighet och respekt och det finns förutsättningar där samtycke aldrig kan inhämtas: när det förekommer våld, tvång eller när någon av parterna befinner sig i en särskilt utsatt situation.

En särskilt utsatt situation kan exempelvis vara att en person är medvetslös, där det finns en maktobalans, till exempel när en person utnyttjar sin maktposition för att förgripa sig på en annan, eller - som vi ser det – att personen utsätts för prostitution.

För en person som befinner sig i prostitution ökar risken för hot samt fysiskt och psykiskt våld markant, det kan till och med vara livshotande. De flesta som befinner sig i prostitution gör det till följd av någon form av utsatthet - socialt eller ekonomiskt.

I en situation där någon mot ersättning, pengar eller annat, vill köpa sexuella tjänster uppstår det därför en maktobalans där det rent av är omöjligt att samtycka. Samtycke kan alltså inte köpas. I dag menar dessvärre inte samtyckeslagen att personer i prostitution är i en särskilt utsatt situation. Precis därför är det en självklarhet att uppdatera samtyckeslagen och inkludera “ersättning” som en del av bestämmelsen.

ANNONS

I en situation där någon mot ersättning, pengar eller annat, vill köpa sexuella tjänster uppstår det därför en maktobalans där det rent av är omöjligt att samtycka

2018 skrev vi historia när samtyckeslagen klubbades igenom i Sveriges riksdag. Vi har sett att lagen ger effekt: allt fler utsatta för sexuellt våld anmäler, fler utredningar leder till fällande domar och fler får upprättelse. Eftersom samhället har valt att ställa sig på den utsattas sida och kräver våldsutövare på ansvar. Hela världen värderar Sveriges mod att ta stora progressiva steg som förändrar samhället till det bättre och allt fler länder följer Sveriges exempel. En samtyckeskultur växer långsamt fram och för med sig kampen för ett jämställt samhälle.

Det har gått 23 år sedan sexköpslagen infördes och fyra år sedan samtyckeslagen tillkom. Världen ser på, och nu är det dags för Sverige att fortsätta skriva historia och ta nästa steg.

Får brottsofferstatus

Höjda straff för sexköp räcker inte, fler lösningar måste till. Det är dags att alla som utsatts för sexuellt våld får brottsofferstatus, rätt till målsägandebiträde samt stöd och skydd från samhället. Det är dags att personer som lever i prostitution också inkluderas i vårt rättssystem och ges det skydd och de rättigheter som de faktiskt har rätt till.

För oss är det självklart – samtycke kan inte köpas. I september är det val och vi förväntar oss att alla politiker, från samtliga riksdagspartier visar att ni fattar – samtycke kan inte köpas.

ANNONS

Demet Ergün, ordförande för föreningen Fatta

ANNONS