Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vi är övertygade om att fler perspektiv och kunskaper runt en patient bidrar till en stark utveckling av vår verksamhet, så att vi kan fortsätta erbjuda kvinnor en personcentrerad, trygg och säker förlossningsvård, skriver debattörerna Bild: Bengt Nilsson
Vi är övertygade om att fler perspektiv och kunskaper runt en patient bidrar till en stark utveckling av vår verksamhet, så att vi kan fortsätta erbjuda kvinnor en personcentrerad, trygg och säker förlossningsvård, skriver debattörerna Bild: Bengt Nilsson

Samarbete nyckel till en god förlossningsvård i Göteborg

Sahlgrenska Universitetssjukhuset erbjuder en förlossningsvård i världsklass. Medarbetare är enormt engagerade för att varje födande kvinna ska få bästa möjliga upplevelse hos oss, skriver bland andra Nils Crona, verksamhetschef för förlossningsvården på Sahlgrenska.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Förlossningsvården, 18/1

Förlossningsvården vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset erbjuder graviditets- och förlossningsvård till Storgöteborg, ansvarar för den mest kvalificerade förlossningsvården i regionen, samt bedriver forskning, utveckling och utbildning.

Barnmorskorna leder arbetet

Barnmorskan Camilla Lado med flera förordar så kallade ”barnmorskeledda enheter” utanför sjukhusen, detta enligt en brittisk studie. I Sverige stärktes barnmorskornas ställning under 80-talet när vi införde ABC-enheter, förlossningsenheter bemannade av huvudsakligen barnmorskor. De var en reaktion på dåtidens stela och sjukvårdspräglade förlossningsvård.

I dag leds våra förlossningsenheter av barnmorskor. De är vårdenhetschefer och sektionsledare i vardagsarbetet.

Precis som i dag drev och utvecklade barnmorskorna vården med stor kompetens. Förlossningarna blev personligare och involverade patient och partner som aldrig förut. ABC-enheterna finns inte kvar, men deras vårdfilosofi genomsyrar arbetet. I dag leds våra förlossningsenheter av barnmorskor. De är vårdenhetschefer och sektionsledare i vardagsarbetet. Barnmorskorna ansvarar med stor skicklighet för det normala förlossningsarbetet.

Sämre resultat i England

Vi har inga planer att lägga förlossningsavdelningar utanför sjukhusen. Dels kan vi inte jämföra oss med Storbritannien eftersom deras vård ser annorlunda ut än vår. England har sämre resultat inom förlossningsvården än Sverige, så där kan barnmorskeledda enheter utanför sjukhusen vara en fördel då den vanliga vården är alltför medicinskt styrd. Dels ökar andelen patienter med till exempel diabetes eller fetma där en mer avancerad förlossningsvård krävs på grund av risk för komplikationer.

Dels kan vi inte jämföra oss med Storbritannien eftersom deras vård ser annorlunda ut än vår

I stället arbetar förlossningsvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, liksom andra förlossningsenheter i Sverige, teambaserat. Med flera kompetenser samlade i team höjer vi den kollektiva kompetensen kring patienten. Barnmorskor, undersköterskor och förlossningsläkare finns hela tiden närvarande på enheten. Läkaren har en viktig roll när det uppstår komplikationer. Forskning visar att teamarbete bidrar till en säker vård för patienten. Vi är övertygade om att fler perspektiv och kunskaper runt en patient bidrar till en stark utveckling av vår verksamhet, så att vi kan fortsätta erbjuda kvinnor en personcentrerad, trygg och säker förlossningsvård.

Verksamhetsledningen förlossningsvården Sahlgrenska Universitetssjukhuset genom:

Nils Crona, verksamhetschef

Pia Pauli, biträdande verksamhetschef

Kristin Andersson, vårdenhetschef

Margareta Risenfors, vårdenhetschef

Cilla Blom, vårdenhetschef

Ulla Strandner, vårdenhetschef

Anna Lindkvist, vårdenhetschef

Shabnam Ronaghi, vårdenhetschef

Anna-Karin Ringqvist, verksamhetsutvecklare

Marie Ahlvik, verksamhetsutvecklare

Lena Otterling, sektionschef

Radha Korsoski, sektionschef

Ylva Carlsson, FUO-representant