Med Sahlgrenska Life kan vi stärka regionens och Sveriges konkurrenskraft ytterligare och tillföra ett stort värde för patienter i hela regionen, skriver debattörerna.
Med Sahlgrenska Life kan vi stärka regionens och Sveriges konkurrenskraft ytterligare och tillföra ett stort värde för patienter i hela regionen, skriver debattörerna. Bild: Arkitema/Sweco

Sahlgrenska Life – en investering för framtidens vård

Vård som idag är självklar, hade inte funnits utan spetsforskning inom sjukvård och akademi. Västra Götalandsregionen har en framgångsrik tradition av samverkan mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin inom Göteborgs universitet. Den har gett såväl nobelpris som stora exportframgångar, skriver bland annat Ann-Marie Wennberg, professor och sjukhusdirektör..

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Flera nyhetsartiklar har uppmärksammat planeringen för Sahlgrenska Life. I debatten är det angeläget att förtydliga syftet med projektet.

Hälso-, sjuk- och tandvården står inför stora utmaningar, med en växande och åldrande befolkning. Samtidigt erbjuder den snabba medicinska utvecklingen nya möjligheter – till nytta för patienter och samhället i stort. Regeringen antog 2019 en nationell strategi för life science. Sverige ska vara ledande inom området och några framgångsfaktorer är forskning och forskningsinfrastruktur i världsklass, hälso- och sjukvårdssystem av hög internationell kvalitet, konkurrenskraftigt näringsliv och innovationsförmåga.

Krävs nya satsningar

Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen är väl positionerade, men utvecklingen går fort och kräver fortsatta satsningar och stärkt samverkan. Sahlgrenska Life är en investering för framtidens forskning, sjuk- och tandvård som svarar mot den nationella strategin. Genom att utveckla verksamheter och byggnader skapar vi i partnerskap konkurrenskraftiga miljöer för ledande forskning, utbildning, vård och innovation. Sahlgrenska Life stärker kopplingen mellan universitetets grundforskning och den kliniska forskningen inom sjuk- och tandvård. Satsningen har potential att bli en av de största mötes- och arbetsplatserna för life science-forskning i Norden.

ANNONS

I de planerade byggnaderna kring Per Dubbsgatan samlas bland annat regional diagnostik med högspecialiserade laboratorier, verksamheter inom precisionsmedicin och färdighetscentrum där morgondagens medarbetare kan utveckla sina kunskaper och fortbilda sig. Här vill vi skapa forskningsmiljöer som ökar utbytet mellan patientnära forskning och övrig forskning – och ger patienterna snabbare tillgång till nya medicinska landvinningar.

Med Sahlgrenska Life kan vi stärka regionens och Sveriges konkurrenskraft ytterligare och tillföra ett stort värde för patienter i hela regionen.

Göteborgs universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Folktandvården har planerat för Sahlgrenska Life under många år, med utgångspunkt i verksamheternas behov. Flera aspekter som kräver vidare belysning har framkommit. Vi har naturligtvis noterat de kritiska invändningar som lyfts fram och de kommer att bidra till att ytterligare utveckla Sahlgrenska Life.

Västsverige har goda förutsättningar. Tradition av samverkan och närhet mellan Göteborgs universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers, AI Sweden, globala life science-företag, tillväxtföretag och miljöer som Sahlgrenska science park, GoCo och Lindholmen science park är en styrka. Med Sahlgrenska Life kan vi stärka regionens och Sveriges konkurrenskraft ytterligare och tillföra ett stort värde för patienter i hela regionen.

Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Västra Götalandsregionen

Eva Wiberg, rektor Göteborgs universitet

Ann-Marie Wennberg, professor, sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Ann-Charlotte Sundelin, tandvårdsdirektör Folktandvården

ANNONS