Vi är fortfarande djupt kritiska mot högerstyrets budget. I fullmäktige röstar vi enligt samma princip som exempelvis Vänsterpartiet och Demokraterna: Vi stöttar enbart vårt eget budgetförslag, skriver Jonas Attenius (S).
Vi är fortfarande djupt kritiska mot högerstyrets budget. I fullmäktige röstar vi enligt samma princip som exempelvis Vänsterpartiet och Demokraterna: Vi stöttar enbart vårt eget budgetförslag, skriver Jonas Attenius (S). Bild: Olof Ohlsson

Så tar vi vårt ansvar i striden om Göteborgs framtid

I sitt budgetförslag för 2020 tänkte högerstyret gå vidare med fler privatiseringar i välfärden, tusentals utförsäljningar av hyresrätter, stora nedskärningar på skolan och väsentliga försämringar för välfärdspersonalen. Därför skickade vi tillbaka styrets budget till ritbordet och agerade för en långsiktig välfärd. Det är att ta ansvar på riktigt, skriver Jonas Attenius (S).

ANNONS

I Göteborg ska du ha en trygg välfärd, vem du än är, var du än bor. I dag lider både skolan och omsorgen av akut personalbrist. Om vi ska vända utvecklingen måste vi sätta välfärden först, före växande byråkrati och dyra privatiseringar. Därför har vi stoppat flera av högerstyrets förslag på nedskärningar och dyra privatiseringar i välfärden samt tvingat dem backa från sitt mål om att sälja ut 4 000 hyresrätter.

I sitt budgetförslag för 2020 tänkte högerstyret, trots sitt svaga stöd i kommunfullmäktige, gå vidare med fler privatiseringar i välfärden, tusentals utförsäljningar av hyresrätter, stora nedskärningar på skolan och väsentliga försämringar för välfärdspersonalen. Många delar av budgeten går närmast att beskriva som ett oåterkalleligt systemskifte.

ANNONS

Saknade förankring

Borgerligheten räknade kallt med att få igenom detta med enbart 29 procent av rösterna i ryggen, eftersom rådande praxis är att man röstar på sin egen budget och ingen annan. Men det är också praxis att man som minoritetsstyre försöker förankra sin politik i fullmäktige. Högerstyret gjorde inte ett enda försök till förankring – vare sig med oss eller med Demokraterna, fullmäktiges näst största parti.

Vi gav högerstyret en vecka att välja: Antingen drar de tillbaka de mest skadliga delarna ur sin budget, eller så faller deras budget

Därför skickade vi tillbaka styrets budget till ritbordet. Vi gav högerstyret en vecka att välja: Antingen drar de tillbaka de mest skadliga delarna ur sin budget, eller så faller deras budget. För detta agerande anklagades vi, från höger till vänster, för att vara ansvarslösa populister och haveristiska bråkmakare.

Tar vårt ansvar

För oss är svaret enkelt: Det är inte vår uppgift att förankra högerstyrets politik åt dem. I valet 2018 lade 72 514 göteborgare sin röst på Socialdemokraterna. Som Göteborgs största parti har vi ett ansvar, en skyldighet, gentemot våra väljare och alla göteborgare att alltid göra vad vi kan med våra mandat i kommunfullmäktige.

Som Göteborgs största parti har vi ett ansvar, en skyldighet, gentemot våra väljare och alla göteborgare att alltid göra vad vi kan med våra mandat i kommunfullmäktige

Nu ser vi resultatet. Genom att agera som aktiv opposition har Socialdemokraterna stoppat följande försämringar av välfärden:

• Stora nedskärningar på för- och grundskola. När vi får fler barn i Göteborg behöver skolan mer pengar, inte mindre. Därför har Socialdemokraterna, ihop med Demokraterna, tvingat styret att backa från nedskärningar på 137 miljoner på skolan.

ANNONS

• Utförsäljning av tusentals hyresrätter. Högerstyrets budget innehöll ursprungligen ett uppdrag om att sälja ut minst 1 000 hyresrätter under 2020 och ett mål om minst 4 000 till 2022. Göteborg behöver fler billiga hyresrätter, inte färre.

• Privatiseringar av lokalvård, vaktmästeri och bambapersonal. Högerstyret ville privatisera hundratals välfärdsarbetares jobb, vilket skulle bli dyrt för välfärden och skapa otrygghet för de anställda. Det har vi stoppat. Vi säger nej till marknadsexperiment i välfärden.

• Försämrad anställningstrygghet. Återigen har vi stoppat högerstyrets förslag på försämrad anställningstrygghet för alla de tiotusentals människor som jobbar i Göteborgs Stad.

• Privatiseringar av gymnasieskolan. De borgerliga partierna ville slopa ett befintligt mål om att minst hälften av Göteborgs gymnasieelever ska gå på kommunala skolor. Nu ersätts det i stället med ett nytt mål om att andelen av eleverna i den kommunala gymnasieskolan ska öka årligen. För oss går en trygg skola med kunskapsfokus före vinstjakt.

Vi är fortfarande djupt kritiska mot högerstyrets budget

Vi är fortfarande djupt kritiska mot högerstyrets budget. I fullmäktige röstar vi enligt samma princip som exempelvis Vänsterpartiet och Demokraterna: Vi stöttar enbart vårt eget budgetförslag. Men göteborgarna förväntar sig mer än att Socialdemokraterna sitter tysta när det händer och kritiserar i efterhand. Våra väljare kräver – med all rätt – att vi agerar mot högerstyrets privatiseringar, försämringar och utförsäljningar. Det kommer vi att fortsätta göra.

ANNONS

Socialdemokraterna sätter välfärden först – före kortsiktiga projekt, växande byråkrati och dyra privatiseringar. Därför har vi stoppat flera av högerstyrets förslag på dyra privatiseringar i välfärden och tvingat dem backa från sitt mål om att sälja ut 4 000 hyresrätter. Det är att ta ansvar på riktigt.

Jonas Attenius (S), oppositionsråd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS