Genom att kartlägga, mäta och designa en kollektion för att ha så liten påverkan som möjligt, kan klädernas fotavtryck minska dramatiskt, skriver Anders Hülse, Fristads.
Genom att kartlägga, mäta och designa en kollektion för att ha så liten påverkan som möjligt, kan klädernas fotavtryck minska dramatiskt, skriver Anders Hülse, Fristads. Bild: Pressbild

Så ska vi minska klädindustrins miljöpåverkan

Klädindustrins avtryck på miljö och klimat måste minska, ändå är det skrämmande få tillverkare som mäter plaggens påverkan. En obligatorisk standard skulle öka transparensen mot kunderna och ge modeföretagen större möjligheter att göra verkliga förbättringar, skriver Anders Hülse, vd för Fristads.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Modeindustrin står för runt tio procent av de klimatpåverkande utsläppen globalt. Arbetsvillkoren för många textilarbetare är ofta oacceptabla. Dessutom kräver klädtillverkning stora mängder vatten, en naturresurs vi tar för given men som kan bli en bristvara i takt med klimatförändringarna.

Genom att kartlägga, mäta och designa en kollektion för att ha så liten påverkan som möjligt, kan klädernas fotavtryck minska dramatiskt. Till exempel skulle hantverkarna i Västra Götalands enmansföretag bara genom att välja miljövarudeklarerade byxor kunna minska vattenåtgången med 575 miljoner liter vatten per år. Det motsvarar vattenförbrukningen från alla hushåll i Göteborg under en vecka.

Svårt att spåra

Att tillverka ett klädesplagg är komplicerat, med många olika råvaror, delar och arbetsmoment. Ofta är leverantörer och underleverantörer i flera olika länder inblandade. Komplexiteten är en anledning till att modeföretag ofta vet väldigt lite om sin värdekedja. Endast fem procent av världens största klädtillverkare kan redovisa varifrån deras råvaror kommer, visar rapporten Fashion Transparency Index.

ANNONS

Endast fem procent av världens största klädtillverkare kan redovisa varifrån deras råvaror kommer

Men utan kunskap blir det omöjligt att göra faktiska förändringar som minskar tillverkningens påverkan. En tillverkare som menar allvar med sitt hållbarhetsarbete behöver analysera sina plagg ur ett livscykelperspektiv.

Använd samma standard

Ett standardiserat mätsätt finns, ISO 14025 typ III. För att kunna använda det för kläder har vi på Fristads tillsammans med forskningsinstitutet Rise tagit fram en miljövarudeklaration, en så kallad Environmental Product Declaration eller EPD. Metoden är tredjepartsgranskad, utgår från ett livscykelperspektiv och kan användas för såväl arbetskläder som modeplagg.

Därför vill vi se att hela branschen redovisar klimat- och miljöpåverkan från kläder utifrån en och samma standard

Miljövarudeklarationen är öppen för hela branschen att använda, men omställningen till en mer hållbar klädproduktion är alldeles för viktig för att överlåta åt enskilda företagsinitiativ. Därför vill vi se att hela branschen redovisar klimat- och miljöpåverkan från kläder utifrån en och samma standard.

På EU-nivå har arbetet med obligatoriska miljödeklarationer redan startats genom Product Environmental Footprint (PEF). Den svenska regeringen kan gå före här och göra det obligatoriskt att deklarera vilken påverkan kläder som säljs i Sverige har. Först då kan konsumenter, inköpare och ansvariga för offentliga upphandlingar ta beslut som gör skillnad för miljön.

Anders Hülse, vd på Fristads

ANNONS