S-politikens brister syns tydligt i Göteborg

I dag samlas Socialdemokraterna till kongress här i Göteborg – en av de kommuner där resultaten av långvarigt socialdemokratiskt styre syns allra mest. Det är ett allt annat än framgångsrikt skyltfönster. Stefan Löfvens politik riskerar dessutom att föra utvecklingen än mer åt fel håll, skriver Tomas Tobé (M) och Jonas Ransgård (M).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

När Svenskt Näringsliv rankar företagsklimat ser vi hur Göteborg hamnar långt ned. Svenskt jobbskapande hotas dessutom nu av Stefan Löfvens (S) skattehöjningar på jobb och företag med 40 miljarder kronor. För över en miljon löntagare har det blivit mindre lönsamt att arbeta, medan bidragen till dem som inte jobbar har höjts.

I Göteborg finns 6 av de 15 områden i Sverige som Polisen pekar ut som särskilt utsatta. Och ingen kan ha undgått att läsa om skjutningarna, de kriminellas grepp om hela områden och den ökade otryggheten. Regeringens satsningar på Polisen har dock varit helt otillräckliga. Det duger inte.

I Göteborg lämnar också 1 000 elever den kommunala grundskolan varje år med underkända betyg. 700 av dessa har inte gymnasiebehörighet. Trots utvecklingen har Socialdemokraterna i riksdagen återkommande röstat nej till bland annat utökad undervisningstid i skolan.

ANNONS

Sverige och Göteborg behöver en annan politik:

Det måste löna sig bättre att skapa jobb och driva företag. Därför behövs inte högre marginalskatter – utan lägre entreprenörsskatter. Forskning och infrastruktur ska bidra till att jobb kan skapas i hela landet. Det behöver bli enklare att anställa och det måste alltid löna sig mer att jobba än att leva på bidrag. Moderaternas mål är att 500 000 nya jobb ska kunna skapas i Sverige.

Ökad trygghet. Hela landet behöver en synlig och effektiv polis. Sverige ska ha minst 25 000 poliser, med högre lön. Genom nya verktyg som zonförbud kan Polisen ta kontroll över särskilt utsatta platser som Nordstan. Straffen för grova brott behöver skärpas.

Mer kunskap i skolan. Med tidigare kunskapskontroller, mer undervisningstid och fler skickliga lärare, särskilt i de skolor som har det tuffast, kan vi lägga grunden för en kompensatorisk skola som ger alla elever det stöd de har rätt till.

Göteborg visar, efter många år av socialdemokratiskt styre, upp allt för många brister. Vi kan vända utvecklingen, men då behöver Sverige och Göteborg mer moderat- och allianspolitik och en ny regering.

Tomas Tobé (M)

partisekreterare

Jonas Ransgård (M)

kommunstyrelsens andre vice ordförande, Göteborg

ANNONS
ANNONS