Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När internet är brottsarena behövs det specialkunskaper för att se och förstå hur uppläggen är konstruerade och vilka som står bakom dem. Inte minst är säkrandet av bevisning helt avgörande - hur kan en gärningsman knytas till ett visst meddelande? skriver debattören. Bild: Anders Wiklund/TT

Så kommer vi åt IT-bedragarna

Få har missat att IT-bedrägerierna ökar. Det handlar om en kriminalitet där lönsamheten är stor och risken att åka fast är liten. Åtskilliga vanliga människor drabbas, ibland på hela sina livsbesparingar. För att komma åt det här behöver polisens IT-utredare dock bli fler och de behöver specialkunskaper om hur bedragarna konstruerar sina upplägg, skriver Johan Jacobsson, vd Sylog.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I media får vi höra om hur vi ska skydda oss: ”Klicka inte på okända länkar. Lämna aldrig ut kort- eller kontouppgifter till någon du inte är säker på.”

Dessa råd är givetvis bra och viktiga att följa. Problemet är att bedrägerierna ändå fortsätter, de är alldeles för lönsamma för brottslingarna. Trots att många vet hur de ska skydda sig är det ändå några som går på bedrägerierna.

Både privatpersoner och företag är föremål för bedragarnas lockelser. Till och med vi som IT-företag utsätts för försöken. Bara nu i sommar har vi vid två tillfällen fått mail som försöker förmå medarbetare att föra över pengar. Det handlar då inte om något simpelt ”Nigeria-mail” där miljoner utlovas om en mindre summa sätts in, utan om förfalskningar av bland annat vår finanschefs mailavsändare.

Okunskap och resursbrist

Hur ska vi då få fast bedragarna? Här ser vi ett stort problemområde. Det handlar till viss del om okunskap, men även om resursbrist och en syn på det enskilda brottet som mindre allvarligt.

Polisens IT-utredare gör stora insatser. Dock är de alldeles för få i relation till hur omfattande denna brottslighet är. Resultatet blir nedlagda utredningar och ärenden som inte kan tas till domstol.

När internet är brottsarena behövs det specialkunskaper för att se och förstå hur uppläggen är konstruerade och vilka som står bakom dem. Inte minst är säkrandet av bevisning helt avgörande - hur kan en gärningsman knytas till ett visst meddelande?

Behöver omprövas

IT-branschen både kan och vill bidra i detta arbete. Av tradition finns en skepsis mot att låta privata företag medverka i utredningar. De ständigt ökande bedrägerierna gör att den inställningen behöver omprövas.

Ansvariga politiker måste också inse hur systemhotande denna brottslighet är. Ett enskilt bedrägeri är inte det mest allvarliga brottet, men när det är tiotusentals får det helt andra konsekvenser. Därför borde inte bedrägerierna betraktas som separata brott, utan skulle kunna utgöra en egen brottskategori med strängare straff. Alternativt tar vi bort mängdrabatten så att åklagare kan lägga fram flera fall och på så sätt få upp straffnivån för gärningsmännen.

Med teknologisk kunskap och ett samarbete över gränserna kan bevisning säkras som håller i domstol.

Slutligen handlar det om att arbeta internationellt och bekämpa nätverken som ligger bakom bedrägerierna. Med teknologisk kunskap och ett samarbete över gränserna kan bevisning säkras som håller i domstol.

Lyckas vi inte få stopp på bedrägerierna kommer de att fortsätta växa. Det blir fler brottsoffer och färre som vågar lita på våra tekniska system. Därför är det hög tid att slå tillbaka mot en brottslighet som äter sig in allt mer i vårt samhälle.

Johan Jacobsson, vd Sylog