Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inom jordbruket kan AI möjliggöra mer exakta väderprognoser, så att bönderna kan spara in bevattningen eller gödselmedel, skriver Josefin Rosén.  Bild: Kelvin Chan, Privat
Inom jordbruket kan AI möjliggöra mer exakta väderprognoser, så att bönderna kan spara in bevattningen eller gödselmedel, skriver Josefin Rosén. Bild: Kelvin Chan, Privat

Debatt: Så kan artificiell intelligens rädda klimatet

Vårt globala ekosystem hotas av massutrotning, klimatförändringar och riskerar människors hälsa. Men artificiell intelligens kan hjälpa oss förstå utvecklingen och minska våra ekologiska fotspår, skriver Josefin Rosén, legitimerad apotekare.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En färsk FN-rapport varnar för att omkring en miljon djur- och växtarter hotas av utrotning, fler än någonsin i mänsklig historia.

Som legitimerad apotekare är jag mycket bekymrad över att vi riskerar förlora tillgång till växter och organismer som utgör en källa till upptäckt av nya läkemedel. 50 procent av alla läkemedel som används kliniskt och 70 procent av våra cancerläkemedel har naturligt ursprung. Hotet är också allvarligt då fyra miljarder av jordens befolkning främst förlitar sig på naturmediciner.

Lösningen finns i tekniken

Men det finns verktyg vi kan använda. Forskare pekar på att artificiell intelligens (AI) kan bidra till 76 procent av FN:s globala mål för hållbar utveckling och till 93 procent av de direkt miljörelaterade målen.

Inom jordbruket kan AI möjliggöra mer exakta väderprognoser, så att bönderna kan spara in bevattningen eller gödselmedel. Datorstödd bildanalys av drönarfoton kan effektivt upptäcka växtsjukdomar, så att jordbrukare kan agera snabbare och därmed begränsa behovet av bekämpningsmedel.

Flera användningsområden

AI kan också hjälpa till att bevara den biologiska mångfalden. Min arbetsgivare är involverad i Wildtrack, där viltspår analyseras med programvara för bildigenkänning och som hjälper till att spåra och identifiera hotade djur, fastställa var hotet kommer ifrån och därmed öka möjligheterna att kunna skydda dem.

AI kan minska koldioxidutsläppen genom algoritmer för effektiv navigering hos autonoma fordon, AI-styrda trafikljus som förbättrar trafikflöden och ruttoptimering. Bostons skolbussar använder AI för att optimera sina rutter och har minskat koldioxidutsläppen med 6 000 kilogram per dag.

Vi måste öka medvetenheten kring AI som möjliggörare, då politiker och experter desperat letar efter lösningar för att hantera miljöhotet. Samtidigt måste vi agera som privatpersoner och företag för att begränsa våra ekologiska avtryck. Om alla förbinder sig att ta sin del av ansvaret tror jag att vi tillsammans kan övervinna hoten och bevara en biologiskt livskraftig och mångfaldig planet för kommande generationer.

Josefin Rosén, Ph.D., Principal Advisor Advanced Analytics and Artificial Intelligence, SAS Institute, legitimerad apotekare