Så får vi en rättvis klimatomställning

Valrörelsen måste handla om vår tids stora ödesfråga – klimatet. För oss är klimatfrågan inte en isolerad fråga. Den är tätt sammanlänkad med alltifrån säkerhets- och rättvisefrågor och mänskliga rättigheter och frihet från diskriminering, skriver Gita Navabi (FI) och Gubb Marit Stigson (FI).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Vår feministiska analys innebär att vi identifierar de strukturer som orsakat en ohållbar global situation. De miljöproblem som i dag hotar våra ekosystem, den biologiska mångfalden och mänskligheten har sitt ursprung i de ekonomiska strukturer vi skapat och det måste vi våga prata om.

Det är inte rimligt med ett samhälle där ett överutnyttjande av jordens resurser, lokalt såväl som globalt, ger kortsiktig ekonomisk vinst på ett sådant sätt att vi tillsammans inte kan låta bli att ta sådana genvägar. Detta har folkrörelserna sagt länge och Feministiskt initiativ är en av dessa. Klimatfrågan kan bara lösas om utvecklingen går hand i hand med social och ekonomisk hållbarhet – i människors vardag.

ANNONS

2018 går Feministiskt initiativ till val på en ambitiösare klimatpolitik än något av de nuvarande riksdagspartierna. Bland våra huvudfrågor finns:

  1. Sverige måste införa ett konsumtionsmål. I dag räknas endast de utsläpp som sker inom landet när Sveriges klimatavtryck mäts, trots att vi konsumerar mer än någonsin och produktionen ofta sker i andra länder. Två tredjedelar av utsläppen från konsumtionen i Sverige räknas inte i dag när regeringen redovisar Sveriges klimatavtryck. Detta är orimligt! Sverige har absolut inte en klimatpolitik värd namnet förrän vi tar ansvar på riktigt och slutar dölja utsläppen av 68 miljoner ton växthusgaser.
  2. Fossilfria och schyssta pensionspengar. I dag investeras miljarder av vårt gemensamma pensionskapital genom AP-fonderna i företag som är bland de värsta miljö- och människorättsbovarna i världen. Vi vill se att Sverige avinvesterar detta kapital till förmån för socialt och miljömässigt hållbara investeringar.
  3. Satsa på kollektivtrafik och minska flyget. Vi vill införa avgiftsfri lokal kollektivtrafik och öka flygskatten.
  4. Konsumtionsskatt på kött samt sänkt moms på vegetabilier. Sveriges köttkonsumtion står för en femtedel av landets koldioxidutsläpp. För att klara våra klimatmål behövs en köttskatt. I samband med detta vill vi sänka momsen på vegetabilier och aktivt stödja jordbruksverksamheter som möjliggör ökad självförsörjning av livsmedel i Sverige.

Vi kommer alltid att se miljö- och rättvisefrågor som avhängiga av varann. Med Feministiskt initiativ i riksdagen kommer Sverige bli bättre på att låta rättviseperspektiv genomsyra miljöpolitiken, och miljöperspektiv genomsyra alla politiska beslut.

Gita Nabavi (FI)

partiledare Feministiskt initiativ

Gubb Marit Stigson (FI)

riksdagskandidat och miljöpolitisk talesperson

Feministiskt initiativ

ANNONS