Rundgrens lösning gör världens bönder fattigare

Närproducerat är inte så problemfritt som Gunnar Rundgren verkar tro i sin debattartikel. Tvärtom leder det till fattigdom och mättar färre människor, skriver Joar Forssell och Marcus Nilsen från Liberala ungdomsförbundet.

ANNONS
|

Replik

Ekomaten, den 5/12

Gunnar Rundgren skriver att den nya svenska livsmedelsstrategin behöver driva fram en större andel lokalt producerad samt ekologisk mat och minska konkurrensen med den globala marknaden. Det är precis tvärtom.

Rundgren menar att vi måste handla “klokare” och säger att storproduktion långt borta döljer kaffebönders fattigdom. Det är fel, kaffe produceras inte i Sverige och dessa bönder blir garanterat fattigare om våra kaffemaskiner slutar gå varma. Faktum är att hela Rundgrens förslagspaket skulle göra stora delar av världens bönder fattigare än vad de redan är. Det är när dessa länder tillåts sälja sina varor på den Svenska marknaden som bönderna kan tjäna mer pengar och lyfta sig och sina samhällen ur fattigdom.

ANNONS

Rundgren säger att det skulle vara bättre för miljön och klimatet med ekologiskt och närproducerat. Det är det inte. Ekologisk mat kräver större ytor och producerar färre skördar per år. Det innebär att färre magar mättas och påverkan på klimatet blir större än om samma yta använts till konventionell odling.

Vurmen för närproducerat är också problematisk. Det är nästan alltid effektivare för klimatet att transportera stora mängder livsmedel långt än små mängder kort. Därtill kommer problematiken med den svenska kylan och våra korta säsonger. Odlingar är mer effektiva och genererar mer föda i länder med mer tempererat klimat än vad uppvärmda växthus gör i Sverige.

Global konkurrens och storproduktion leder till att fattigdom minskar och tillgången på livsmedel ökar. Ekologisk närproducerad mat är en lyx som vi rika i väst kan unna oss men de vackra orden har en mörk baksida. Det vore osolidariskt och inte särskilt klyftigt att lägga fram en livsmedelsstrategi som isolerar. Vi hoppas att regeringen ignorerar Rundgren och likasinnade protektionister när den nya strategin tas fram.

Joar Forssell

Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

Marcus Nilsen

Ordförande Liberala ungdomsförbundet Väst

ANNONS