Heden skapade möjligheterna att starta Gothia och Partille cup. Cupernas betydelse för Göteborg, med 60 000 till 70 000 ungdomar från hela världen, är enormt, skriver Ola Nylander.
Heden skapade möjligheterna att starta Gothia och Partille cup. Cupernas betydelse för Göteborg, med 60 000 till 70 000 ungdomar från hela världen, är enormt, skriver Ola Nylander. Bild: Adam Ihse

Rör inte vårt ikoniska arv – bevara Heden!

Heden hör tillsammans med Feskekörka, Älvsborgsbron och Haga till det som räknas som Göteborgs ikoner, det som gör Göteborg unikt. Mot den bakgrunden är det besynnerligt att Heden av många betraktas som ett simpelt tomrum som är till för att exploateras, skriver Ola Nylander.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

till Heden, 15/9

I filmen Push skildrar filmaren Fredrik Gertten hur internationella investerare genomför gentrifieringsprocesser i städer som London, Barcelona, Toronto och New York. Investmentbolag som Blackstone bygger bostadshus med lyxlägenheter och tränger ut arbetar- och medelklass från städernas centrum. I en sekvens i filmen diskuteras ett exempel i en svensk förort där Blackstone ogenerat genomför renovräkningar. Lägenheter lyxrenoveras, hyrorna chockhöjs och boende tvingas flytta.

När jag läser de senaste debattinläggen i GP om spårvagn och bebyggelse på Heden upplever jag att det finns paralleller med budskapet i Push. Jag skulle kunna förstå om det var Blackstone som vill bygga lyxiga bostadsrätter på Heden. En aktör som inte bryr sig om Göteborg och bara ser kortsiktigt på vinstmaximering.

ANNONS

Det är svårare att förstå varför politiker från MP och V vill dra en spårvagnslinje tvärs över Heden

Men det är svårare att förstå varför politiker från MP och V vill dra en spårvagnslinje tvärs över Heden. Ett illa genomtänkt förslag som applåderades av Pär Johansson från Yimby med argument som att Heden är ”en rivningstomt” och ”en baksida mitt i staden”. Det är just den typ av argument som Blackstone använder i filmen Push när de vill genomföra sina renovräkningar. Förvånansvärt att Yimby inte ser sambanden. Förvånansvärt att politiker från just MP och V är så naiva och väljer så fel sällskap.

Ett unikum som måste räddas

Som många andra i Göteborg anser jag att Heden är ett unikt stadsrum. Storslaget och vackert. En öppen yta, centralt i stan, inramad av tät kvartersstad och alléer. En demokratisk och folklig plats för alla i Göteborg. I Lyon, Frankrike, finns La Place Bellecour. En plats som nästan är identisk med Heden till sitt ursprung och sin storlek. Men till skillnad från Heden har politikerna i Lyon sett till att La Place Bellecour kommit med på Unescos världsarvslista, det vill säga en plats så viktig att den anses vara en angelägenhet för hela mänskligheten. Något av den stoltheten borde politiker i Göteborg också ha för Heden, i stället för att vilja bygga sönder med spårvagnsspår eller lyxbostäder.

ANNONS

Som många andra i Göteborg anser jag att Heden är ett unikt stadsrum. Storslaget och vackert. En öppen yta, centralt i stan, inramad av tät kvartersstad och alléer.

Hedens kvalitet som stadsrum omfattar också aktiviteter som Gothia cup och Partille cup. Heden fanns och det skapade möjligheterna. Cupernas betydelse för Göteborg, med 60 000 till 70 000 ungdomar från hela världen, är enormt. Förutom ekonomin med alla besökare så skapar Gothia cup och Partille cup världsomspännande goodwill för Göteborg.

Rör inte Heden! Låt inte Heden utvecklas till en plats enbart för dem som har råd med dyra lyxlägenheter.

Ola Nylander, professor

ANNONS