Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riv inte upp PPM-systemet

Regeringen har flaggat för att göra om systemet för premiepension i grunden. Görs detta på fel sätt kan det resultera i ännu lägre framtida pensioner, skriver Frans Lindelöw.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är bra om regeringen tänker sig att förbättra ett system med uppenbara brister. En möjlighet till utveckling är att tillåta privata alternativ för så kallad traditionell försäkring i premiepensionssystemet.

Baksidan med dagens fonder är, som många vet, att du som sparare står med hela risken själv och kan förlora ditt sparkapital. Med traditionell försäkring finns en garanti som gör att du inte kan förlora alla dina pensionsbesparingar.

För den uppmärksamma läsaren verkar det tämligen orimligt att Pensionsmyndigheten enbart tillåter riskfyllda fonder i systemet – men så ser verkligheten ut och det borde ändras.

Stor betydelse för de unga

Eftersom avsättningar till premiepensionen sker fullt ut med 2,5 procent först för dem som är födda 1954 eller senare har premiepensionen ännu en mycket liten eller ingen betydelse för dagens pensionärer. Men premiepensionen har stor betydelse för de unga.

Eftersom kapitalmarknaden utvecklats bättre än Sveriges tillväxt under de senaste 20 åren har premiepensionen i snitt ökat mer än inkomstpensionen. Att slopa premiepensionen till förmån för inkomstpensionen vore därför att ta pengar från de unga till förmån för dagens pensionärer.

Traditionell försäkring har förutsättningar att investera mer långsiktigt och skapa ”allväders-portföljer” som klarar både upp och nedgångar på börsen. Kort och gott en väl beprövad sparform med bra avkastningsmöjligheter till låga kostnader. Det finns alltid en garanti om en minsta nivå på pensionsutbetalningen och utöver det så kommer utbetalningarnas storlek att styras av hur mycket avkastning som genereras.

God avkastning

Traditionell försäkring har under lång tid visat sig ha bra möjligheter att ge en uthålligt god avkastning till en balanserad risk för framtida pensionärer. För tjänstepensionen har sparformen en given plats, i regel som förval för de anställda som inte vill välja själva och med krav för övriga att minst halva pensionsavsättningen går dit.

Att introducera privata alternativ för traditionell försäkring som är valbart både under spartiden och under uttagsperioden i premiepensionssystemet är bra för individen men också för samhället.

Frans Lindelöw

vd och koncernchef Skandia