Att reglerna kring bolånetak och amorteringskrav har skapat svårigheter är vi överens om. Men Söder är mycket väl medveten om att regeringen inte har något ansvar för införandet av dessa regler, skriver Joakim Järrebring (S) och Ola Möller (S).
Att reglerna kring bolånetak och amorteringskrav har skapat svårigheter är vi överens om. Men Söder är mycket väl medveten om att regeringen inte har något ansvar för införandet av dessa regler, skriver Joakim Järrebring (S) och Ola Möller (S). Bild: Henrik Montgomery/TT

Retoriska lögner löser inga bostadspolitiska problem

Larry Söder påstår i sin debattartikel att Socialdemokraterna ligger bakom reglerna kring bolånetak och amorteringskrav, vilket har skapat stora problem för unga på bostadsmarknaden. Problematiken har han rätt i, men att Socialdemokraterna skulle vara orsaken till den kunde inte vara mer fel, skriver Ola Möller (S) och Joakim Järrebring (S).

ANNONS

Replik

Bostadsbristen bland unga, 2/1

Kristdemokraternas bostadspolitiska talesperson Larry Söder går till storms mot regeringen i en debattartikel den 2 januari. Söder menar att det är regeringen som har infört tuffare regler på bostadsmarknaden och att detta i sin tur skulle göra det svårare för unga att inträda på den samma. Att reglerna kring bolånetak och amorteringskrav har skapat svårigheter är vi överens om. Men Söder är mycket väl medveten om att regeringen inte har något ansvar för införandet av dessa regler.

Det är nämligen Finansinspektionen som tagit beslut om att bromsa kreditexpansionen på bolånemarknaden. Och eftersom vi har fristående myndigheter i Sverige där ministrar är förhindrade att ingripa i myndigheternas agerande så är det märkligt att Söder går till angrepp mot regeringen. Skulle dessutom Söder har rätt i sina antaganden om regeringens skuld skulle han för ärlighetens skull kunna börja med att kritisera sina egna partikamrater i alliansregeringen eftersom bolånetaket infördes under denna regerings tid. Med det sagt är inte vi heller glada för alla delar i de åtgärder som är införda.

ANNONS

Kastar sten i glashus

Att unga behöver ha större möjligheter att efterfråga bostäder är vi överens med Söder om. Men det hänger inte bara ihop med bostadsmarknadens utveckling. Det är en utveckling som drivs av att ungas inkomster och anställningsförhållanden har försämrats kraftigt jämfört med tidigare generationer unga och andra grupper i samhället.

Ovanpå allt valde KD att tillsammans med M och SD att avskaffa stödet till hyresrätter vilket stoppade mellan 10 000 och 20 000 hyresrätter

Om man som Kristdemokraterna har varit med och monterat ner såväl socialförsäkringar som a-kassa och anställningstryggheten på svensk arbetsmarknad och därutöver även skapat västvärldens mest generösa system för arbetskraftsinvandring så är det förmätet att skylla bristande förmåga att efterfråga bostäder på den S-ledda regeringen. Ovanpå allt valde KD att tillsammans med M och SD att avskaffa stödet till hyresrätter vilket stoppade mellan 10 000 och 20 000 hyresrätter från att påbörjas under 2019.

Retoriska falsarier hjälper ingen

Att vi behöver hitta fler former för människor att efterfråga bostad är vi som sagt överens om. Bolånespåret är intressant. Subventionerat bospar är det inte då de fördelningspolitiska effekterna av ett sådant förslag skulle vara högst ogynnsamma.

Men framför allt behöver bostadspolitiken mer samtal och samarbete mellan partierna och mellan politiken och andra intressenter. Att som Larry Söder svinga med rena falsarier för att det ska bli retoriskt tilltalande ljud i skällan är inget som löser några bostadspolitiska problem. Det finns inga Alexanderhugg. Och det tror vi att Söder är mycket väl medveten om.

ANNONS

Ola Möller (S), riksdagsledamot

Joakim Järrebring (S), riksdagsledamot

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS