Resenärer, var stolta över att ni trotsar munskyddsmoralisterna

Jag avundas alla de som just nu sitter på ett flyg på väg till Medelhavet för att suga i sig det sista av sommaren. Och jag tycker att ni är modiga som vågar trotsa alla de som menar att det är förkastligt att resa under pandemin. För det går faktiskt att resa smittsäkert. Och de som reser bidrar till att hålla ekonomin igång och minska fattigdomen i världen, skriver Viggo Cavling, chefredaktör på Travel News.

ANNONS
|

Vad är meningen med livet? Mitt svar är givet. Det är att resa och uppleva saker, helst med någon man älskar mer än sig själv. Nyligen gjorde jag en sådan resa till Gotland. Jag och min älskade fru flög till Visby och åkte runt och tittade på nya krogar och gamla raukar. Det visade sig att den bästa krogen också är en av de äldsta. Missa inte suveräna Bakfickan i Visby nästa gång du är på Sveriges vackraste ö. Vissa dagar regnade det och andra sken solen. Men varje minut på resan var en sann njutning.

Vågar trotsa

Just nu är det höstlov och tiotusentals svenskar väljer att flyga till Medelhavet och suga i sig de de sista skärvorna av det vi kallar sommar. Jag är så avundsjuk. Och fylld av respekt över dessa människor som vågar trotsa den allmänna moralen som säger att vi ska sitta hemma med munskydd och vänta på nya direktiv från myndigheterna. För det går faktiskt utmärkt att resa utan att äventyra folkhälsan.

ANNONS

Enligt IATA finns det totalt 44 fall av covid-19 globalt av över 1 miljard flygresenärer. Och då snackar vi inte bara fall i kabinen utan från check in till check ut. Trots dessa fakta har flygandet i Sverige och världen minskar med 80 procent. Under sommaren skedde en viss återhämtning, men nu under hösten har resandet åter gått ner.

En tiondel av världens befolkning får mat på bordet och tak över huvudet tack vare att vi reser och vill uppleva saker.

Det är tuffa tider för reseindustrin. Visserligen har den globala turistnäringen fått många smällar tidigare. Vi glömmer inte 9/11, finanskrisen och Eyjafjallajökulls utbrott, men dessa händelser är bara en örfil om vi jämför med med den knockout som Covid19 inneburit för den globala turismen.

Reseindustrin är världens viktigaste näring. En tiondel av världens befolkning får mat på bordet och tak över huvudet tack vare att vi reser och vill uppleva saker. I mogna ekonomier är turismen grädde på moset, men i utvecklingsländer är det livsavgörande.

Hälften arbetslösa

I Sverige tuffar stora delar av samhällskroppen på som om corona inte existerade. Börsen slår nya rekord och priserna på bostadsrätter i mitt kvarter har de senaste månaderna stabiliserats på plus hundra tuss per kvadratmeter. Den stora smällen har reseindustrin fått betala. Drygt hälften av de anställda på researrangörer och resebyråer har enligt analysföretaget Nordic Bench fått gå ut i arbetslöshet. Det är samma siffror på landets stora flygbolag och de stora hotellkedjorna. Det som händer nu är smått overkligt i en industri som varit på uppgång sedan andra världskrigets slut. Det kommer att ta många år innan branschen har återhämtat sig.

ANNONS

Men jag är övertygad om att det kommer att ske. Avslutningsvis vill jag bara tacka alla dem som är modiga nog att resa. Ni gör något bra för er själva och era närmaste. Men ni bidrar också till en bättre värld och att många människor kan leva ett drägligare liv.

Viggo Cavling, chefredaktör på Travel News - reseindustrins affärstidning.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS