Varje dag dör 800 barn i diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten, skriver debattören.
Varje dag dör 800 barn i diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten, skriver debattören. Bild: Per Wahlberg

Rent vatten är en smart och lönsam investering

Var tionde person i världen saknar rent vatten. En brist som bland annat orsakar allvarliga hälsoproblem för många människor. En ny rapport visar dessutom att bristande investeringar i rent vatten är korkat rent ekonomiskt, skriver Anna Nilsdotter, generalsekreterare Water Aid Sverige.

ANNONS

Världen står inför flera allvarliga globala hot. Det handlar bland annat om klimatförändringarna, covid-19 och risken för framtida pandemier samt hotet om antibiotikaresistens. Gemensamt för alla dessa kriser är att tillgång till rent vatten, sanitet och hygien är centralt för att vi ska kunna bekämpa dem.

I dag saknar 785 miljoner människor tillgång till rent vatten, och två miljarder saknar fungerande sanitet. Konsekvenserna är fruktansvärda. Varje dag dör 800 barn i diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten. Bristande tillgång till vatten, sanitet och hygien står för tio procent av den globala sjukdomsbördan.

Ännu värre riskerar det att bli i framtiden. Klimatkrisen skapar en vattenkris i form av värre torrperioder, kraftigare översvämningar och stigande hav. Om människor ska kunna överleva klimatförändringarna krävs det att de har hållbar tillgång till rent vatten.

ANNONS

Ekonomisk tillväxt och ökad produktivitet

Rent vatten är en förutsättning för hälsa, sjukvård, jämställdhet och klimatanpassning. En ny rapport som WaterAid släpper i dag visar dessutom att det är en otroligt god investering rent ekonomiskt. I den nya rapporten ”Mission-critical” har WaterAid räknat på den samhällsekonomiska nyttan av satsningar på området. Slutsatsen är tydlig. Investeringar i infrastruktur för vatten, sanitet och hygien ger stora socioekonomiska vinster i form av ekonomisk tillväxt, ökad produktivitet och utvecklingsmöjligheter. Enligt rapporten kan investeringar i rent vatten ge upp till 21 gånger pengarna tillbaka och frigöra biljoner dollar till länder och samhällen.

Beräkningarna i rapporten visar att:

· Tillgång till rent vatten och sanitet skulle kunna rädda 1,6 miljoner liv varje år.

· Varje krona som satsas på samhällens förmåga att klara av översvämningar kan bidra till minst 62 kronor i minskade kostnader för att i efterhand reparera skador och återställa driftstörningar och infrastruktur. Översvämningar är det vanligaste klimatrelaterade hotet mot infrastruktur för vatten och sanitet.

· Tillgång till rent vatten minskar sjukvårdsutgifter och frigör produktiv tid. 96 miljoner fall av diarré och 160 miljoner luftvägsinfektioner skulle kunna undvikas mellan 2021 till 2040.

· Brist på vatten drabbar kvinnor värst eftersom det oftast är de som ansvarar för familjens vattenförsörjning. Tillgång till rent vatten skulle frigöra 77 miljoner arbetstimmar för kvinnor varje år. Det är en effektfull insats för jämställdheten.

ANNONS

I kölvattnet av covid-19 behöver vi se till att bättre rusta oss inför de globala hot vi alla står inför. Satsningar på rent vatten på sjukhus och i samhällen i världens låginkomstländer är investeringar i vår egen hälsa och säkerhet. Som vår nya rapport visar är det även korkat rent ekonomiskt att inte göra dessa livsviktiga investeringar. Med de här övertygande argumenten i ryggen kan vi inte låta bli att undra vad världen väntar på i arbetet med att möta de globala hot vi står inför.

Anna Nilsdotter, generalsekreterare för WaterAid Sverige

LÄS MER:Cecilia kämpar för allas rätt till rent vatten

LÄS MER:Vattnet tog hennes stall: "Helt galet"

LÄS MER:Rekordvärme och störtskurar i juni

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS